Toekomst De Kromme Watergang** gegarandeerd

Toekomst De Kromme Watergang** gegarandeerd
Tom en Edwin Vinke

Tom Vinke is als volwaardig compagnon toegetreden in restaurant De Kromme Watergang. De zoon van eigenaren Edwin en Blanche werkte al als souschef in het restaurant.

De toetreding valt samen met het 30-jarig bestaan van het restaurant. Een jubileum dat gevierd wordt in de voormalige kleuterschool in Hoofdplaat, welke Edwin en Blanche Vinke eigenhandig verbouwden tot restaurant, met een speciaal menu én met het toetreden van hun zoon Tom als volwaardig compagnon.

Tom is de afgelopen 5 jaar intensief door Edwin opgeleid als chef-kok én ondernemer. Daarvoor deed hij ruimschoots ervaring op in diverse nationale en internationale topzaken zoals Parkheuvel (2 Michelinsterren), De Groene Lantaarn (2 Michelinsterren), restaurant The House in Cliff House Hotel (1 Michelinster) in Ierland en El Celler de Can Roca (3 Michelinsterren) in Spanje.

Toekomst

Edwin en zijn vrouw Blanche denken nog lang niet aan stoppen, maar wel aan de toekomst: 'Iets wat je samen in 30 jaar opbouwt en je levenswerk is, wil je graag gecontinueerd zien. Wat is er mooier dan dat je eigen zoon hetzelfde Zeeuwse culinaire-DNA heeft en de ambitie uitspreekt om het restaurant van zijn ouders te willen overnemen?'

'Na 5 jaar intensieve samenwerking, is het nu de tijd om deze vervolgstap te zetten en voor Tom om mede-eigenaar te worden. Wij zullen hem blijvend begeleiden, maar op de lange termijn wil hij natuurlijk helemaal op eigen benen staan. Zo is de toekomst en de kwaliteit van De Kromme Watergang gewaarborgd.'

Vader en zoon

De komende jaren staan Tom (27) en Edwin (55) schouder aan schouder in de keuken. Tom gaat de keukenbrigade leiden en blijft samen met Edwin de gerechten ontwikkelen.

Tom: 'Om samen met je vader te kunnen werken, is magisch. We kunnen lezen en schrijven met elkaar en mijn vader heeft mij opgevoed met de liefde voor het unieke prachtige Zeeuwse regionale product. Dat zal ik altijd zo authentiek mogelijk blijven gebruiken in onze keuken', aldus Tom.

Het jubileummenu dat vanaf april wordt geserveerd, staat volledig in het teken van het samenbrengen van de ervaring en creativiteit van vader en zoon, in één uitgebalanceerd menu.

30 jaar De Kromme Watergang

De Kromme Watergang is 30 jaar geleden begonnen in een kleuterschool dat nog steeds het decor vormt van het restaurant. In 2019 kreeg het restaurant een complete restyling. ’s Zomers, van half mei tot en met begin oktober, openen de Vikes op Ibiza samen met de Nassau Group de deuren van 1742.

Voor de deur van het restaurant is een teeltuin gerealiseerd van 1 hectare groot met 150 variaties aan kruiden, groentes en fruit: De Zilte Hof. Vinke loopt vanuit de keuken zo de tuin in om te oogsten. Eén hectare zilte grond boordevol geuren, kleuren en smaken.

Michelin

De Kromme Watergang in het Zeeuwse Hoofdplaat is bekroond met twee Michelinsterren. Aan het roer staan Edwin en Blanche Vinke. De zilte gronden waarop Vinke geboren is, vormen de basis voor de keuken. In 2005 werd het restaurant gewaardeerd met een eerste Michelinster. In 2012 volgde de tweede. Ook heeft het restaurant een vaste plek bij GaultMillau (18/20 punten) en Lekker (plek 20 van de 500 beste restaurants). Ook was De kromme Watergang het Beste Visrestaurant van Nederland in 2015, 2017, 2018, 2019, 2020 en 2022.