Deze vijf halvefinalisten strijden om finaleplek Dutch Hotel Award 2023 

Deze vijf halvefinalisten strijden om finaleplek Dutch Hotel Award 2023 
Jurylid Sander Allegro (links) en initiator en jurylid Francesco Monaco (rechts) van de Dutch Hotel Award

Na het nogmaals kritisch bespreken van de inzendingen van de 10 genomineerden die eerder al bekend werden, heeft de jury vijf halvefinalisten aangewezen voor de Dutch Hotel Award 2023. Deze hotelteams presenteren zich aan de jury met een powerpitch in de Heineken Experience.

Zoals altijd brengt de jury het aantal van 10 genomineerden terug tot 5 namen voor de halve finale. Na weging van de inzendingen van die tien heeft de jury deze vijf hotels aangewezen als halvefinalisten van de Dutch Hotel Award 2023 (in alfabetische volgorde): 

  • Crowne Plaza Amsterdam South - Amsterdam 
  • DoubleTree DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station - Amsterdam 
  • Hotel De Sterrenberg - Otterlo 
  • Landgoed Hotel & Restaurant Groot Warnsborn - Arnhem 
  • Sofitel Legend The Grand - Amsterdam 

Energize! 

De managementteams van deze vijf hotels presenteren zich op 11 mei in de Heineken Experience aan de jury. Daarbij krijgt elk team precies 15 minuten om met een powerpitch die jury te overtuigen dat zij een plek in de finale verdienen. De jury let daarbij op originaliteit en op de invulling van het thema van de Dutch Hotel Award 2023. 

Dat thema is dit jaar ‘Energize!’. En dat is door de deelnemers aangegrepen om te benadrukken dat er energie wordt uitgestraald (naar de gasten), dat er energie wordt gecreëerd (binnen de teams) en dat er energie wordt bespaard (focus op milieu). Of zoals een van de deelnemende hotelteams het krachtig omschrijft: 'Energie nemen, geven en sparen'.

'Wat alle halve finalisten gemeen hebben, is dat ieder managementteam enorm gericht is op het behouden, koesteren en entertainen van medewerkers', zegt initiatiefnemer Francesco Monaco.

'Er wordt heel erg veel gedaan aan sportieve activiteiten en teambuilding. Ook veel gehoord is de term mental health, waarbij wordt ingesprongen op de actualiteit dat (vooral) jongeren vaak te kampen hebben met psychische uitdagingen. Feestjes, fietsplannen, massages tijdens het werk, gezamenlijk sporten zijn slechts enkele van de vele initiatieven waarmee hoteliers hun medewerkers gezond, fit en betrokken houden. Terecht ook dat die focus daar ligt. Immers, medewerkers stralen het uit naar de gasten of ze goed in hun vel zitten, blij zijn en er zin in hebben om de gasten een prachtig verblijf te bieden.'

De managementteams erkennen ook hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en de mogelijkheden die ze hebben om oprecht 'goed te doen' voor de samenleving, ziet Monaco. 'Er is daarbij geen verschil tussen de corporate bedrijven en de door families gerunde ondernemingen. Waar het gevaar van greenwashing vaak op de loer ligt, zijn de activiteiten oprecht en ook wederkerig. Het rendement is, behalve een goed gevoel, dat er flink wat energie wordt terugontvangen in de vorm van betere samenwerkingsverbanden, besparingen en zingeving.'

De jury is geïnspireerd door zoveel energie en positiviteit. Wel hoopt men dat de presentaties van de teams in de halve finale zich inhoudelijk wel van elkaar onderscheiden. jurylid Sander Allergro: 'Het hoeft echt niet braaf te zijn. Schuren mag best en ik kijk vooral uit naar originaliteit.'

Finalisten 

De dag na de halve finale, vrijdag 12 mei, worden de drie finalisten bekendgemaakt. Zij krijgen op donderdag 8 juni elk precies 2 uur bezoek van de jury. Tijdens dat bezoek heeft het managementteam nog éénmaal de kans de jury te overtuigen waarom zij de Dutch Hotel Award 2023 moeten winnen. Ook presenteert het team de resultaten van de finaleopdracht, die ze bij het bekendmaken van de finalisten ontvangen.

Het managementteam dat bij dat finalebezoek de meeste indruk maakt, de finaleopdracht op de beste of meest originele manier invult én laat zien dat het thema Energize het hotel op het lijf is geschreven, wint de 18e editie van de Dutch Hotel Award en volgt  Zoku Amsterdam op, dat in 2021 de laatste winnaar was. 

Publieksprijs Dutch Hotel Award 2023 

Bij die vorige editie in 2021 werd voor het eerst ook een Publieksprijs uitgereikt aan het hotel dat tussen de bekendmaking van de 10 genomineerden en de bekendmaking van de halvefinalisten de meeste publieksstemmen wist binnen te halen. Die stemmen telden toen ook mee bij het bepalen van de halvefinalisten. 

Dit jaar keert de Publieksprijs terug, maar in een iets andere opzet: Tot en met 31 mei kan op alle tien genomineerde hotels worden gestemd. Op 1 juni sluiten de stembussen en vervolgens krijgt het hotel met de meeste stemmen bij de uitreiking van de Dutch Hotel Award 2023 de Publieksprijs overhandigd. ‘Op deze manier is het langer leuk voor alle hotels die genomineerd zijn', aldus de organisatie. ‘Gedurende het gehele verloop van de wedstrijd blijven zo alle tien de hotels betrokken bij de wedstrijd, ook als ze niet in de halve finale of finale staan.’ 

In de eerste twee weken dat de stembussen open zijn is al bijna 1000 keer gestemd. De eerste tussenstand van die Publieksprijs laat zien dat deze vijf hotels voorlopig bovenaan staan (in alfabetische volgorde): 

  • DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station – Amsterdam  
  • Hotel De Sterrenberg – Otterlo  
  • Landgoed Hotel & Restaurant Groot Warnsborn – Arnhem 
  • Poorter Boutique Hotel – Brielle 
  • The Market Hotel – Groningen 

Maar de verschillen zijn klein, soms maar enkele stemmen, dus het heeft voor alle hotels zin om stemmen te blijven werven. Over drie weken volgt een nieuwe tussenstand.

Stem hieronder op jouw favoriet voor de Publieksprijs 2023:

17 winnaars Dutch Hotel Award

Editie 2023 is alweer de 18e keer dat de Dutch Hotel Award wordt uitgereikt. Door covid (2020) en de personeelscrisis (2022) kon de wedstrijd twee keer niet doorgaan. Dit zijn de winnaars van de DHA tot nu toe:

2022: –
2021:Zoku Amsterdam
2020: –
2019:Jaz in the City Amsterdam
2018:Novotel Amsterdam Schiphol Airport
2017:Kruisherenhotel Maastricht
2016:Ink Hotel Amsterdam
2015:Hotel van Oranje, Noordwijk
2014:Postillion Deventer
2013:Pulitzer, Amsterdam
2012: Palace Hotel, Noordwijk
2011:Townhouse, Maastricht
2010:Papendal, Arnhem
2009:De Zon, Ommen
2008:Eden American, Amsterdam
2007:Château St. Gerlach, Valkenburg a/d Geul
2006:Des Indes, Den Haag
2005:Beaumont, Maastricht
2004:Delta Hotel, Vlaardingen

De Dutch Hotel Award (DHA) is een initiatief van Trust Hospitality en vormt een jaarlijkse wedstrijd voor hotelmanagementteams. DHA heeft tot doel de creativiteit en het professionalisme in de hotellerie te vergroten. De wedstrijd wordt mogelijk gemaakt door ING, Heineken, Hotelschool The Hague en Misset Horeca.

De jury bestaat uit (v.l.n.r.) Regine von Stieglitz van Hotelschool The Hague, juryvoorzitter Bas Tolmeijer, initiatiefnemer Francesco Monaco, sector banker leisure Sjuk Akkerman van ING, hoofdredacteur van Misset Horeca Marjon Prummel, Bart Meinen van Heineken en Sander Allegro.

De Dutch Hotel Award is een jaarlijkse onderscheiding voor het hotelbedrijf waarvan het managementteam zich onderscheidend manifesteert. Daarbij zijn creativiteit, visie en strategisch vermogen van groot belang. Elk jaar wordt een ander thema gekozen waarbinnen de deelnemers hun leiderschap kunnen tonen. Voor de 18e editie is dat thema Energize!