De tien kanshebbers op de Dutch Hotel Award 2023 zijn bekend 

De tien kanshebbers op de Dutch Hotel Award 2023 zijn bekend 
Het team van Zoku Amsterdam straalt na winst van de Dutch Hotel Award 2021 - foto: Diederik van der Laan

Voor het eerst kon dit jaar iedereen hotels nomineren voor deelname aan de Dutch Hotel Award. Uit die tientallen nominaties stelde de jury op basis van de lijst met hotels die ook daadwerkelijk een motivatie instuurden de top 10 samen. Deze tien hotels maken kans op de Dutch Hotel Award 2023.

Dit jaar konden hoteliers zichzelf maar ook andere hotelteams nomineren voor de Dutch Hotel Award 2023. Dit werd niet alleen enthousiast opgepikt door hoteliers, maar ook door (vaste) gasten, hotelscholen en leveranciers. Dat leverde tientallen nominaties op, die nu zijn teruggebracht tot tien kanshebbers op de Dutch Hotel Award dit jaar.

‘Het thema Energize! spreekt de doelgroep aan', zegt initiatiefnemer Francesco Monaco. 'Los van de geijkte invullingen die te bedenken zijn op gebied van milieu, besparingen en groen denken, wordt het thema door de hotelmanagementteams gebruikt om vooral bedrijfscultuur, teamspirit en motivatie te boosten. Daarnaast wordt Energize! ook gebruikt om nieuwe collega’s te werven, om goede doelen te bedienen en om diversiteit uit te dragen. En dat zien we terug in de motivaties van de genomineerde hotels die ook daadwerkelijk een gooi willen doen naar de titel dit jaar.’ 

De tien kanshebbers op de Dutch Hotel Award 2023 

In alfabetische volgorde zijn dit de tien hotels die kans maken op de Dutch Hotel Award 2023: 

Het model met nomineren werkt, ziet de organisatie. ‘Alle genomineerden hebben persoonlijk bericht gekregen, hetgeen resulteerde in een groter aantal deelnemers dan gemiddeld', zegt Monaco. Hotels zijn vereerd door de nominaties en zien dat als extra motivatie om mee te doen. Sommige hotels werden van verschillende kanten meermaals genomineerd. 

Valkuilen bij deelname

Maar, zegt de organisatie, de lage drempel tot deelname, namelijk het kort en krachtig formuleren waarom het team in potentie de Dutch Hotel Award zou moeten (kunnen) winnen, bleek echter ook een valkuil. ‘Om tot de kern te komen moet je zaken weglaten zonder dat het effect ervan teniet wordt gedaan en je belangrijke zaken vergeet', zegt Monaco.

‘Dat werd in een aantal gevallen creatief opgelost door een hele korte hoofdtekst vergezeld te laten gaan van (zeer) uitgebreide bijlagen. Dat stond in schril contrast tot het (sorry, we moeten het toch melden) betoog van een hotelier die - geparafraseerd - stelde: “Mijn team moet winnen want het is de beste en van dat idee krijgen ze veel energie!”. De jury houdt van een kernachtige omschrijving, maar aan deze inzending ontbrak het echt aan diepte.’ 

Verloop van de wedstrijd 

In de volgende ronde bestudeert de jury de inzendingen van de top-10 nogmaals nauwkeurig. Hierbij wordt vooral gelet op de originaliteit, de focus op de onderlinge samenwerking van het managementteam en de invulling van het jaarthema. Hieruit volgt een Top 5, die op donderdag 20 april bekend wordt gemaakt. Deze teams mogen zich tijdens de halve finale op 11 mei presenteren met een powerpitch in de Heineken Experience in Amsterdam. 

Vervolgens worden op 12 mei de drie finalisten bekendgemaakt. Zij krijgen op donderdag 8 juni elk precies 2 uur bezoek van de jury. Tijdens dat bezoek heeft het managementteam nog één maal de kans de jury te overtuigen waarom zij de Dutch Hotel Award 2023 moeten winnen. Ook presenteert het team de resultaten van de finaleopdracht, die later bekend wordt gemaakt. 

Het managementteam dat bij dat finalebezoek de meeste indruk maakt, de finaleopdracht op de beste of meest originele manier invult én laat zien dat het thema Energize het hotel op het lijf is geschreven, wint de 18e editie van de Dutch Hotel Award en volgt  Zoku Amsterdam op, dat in 2021 de laatste winnaar was. 

Welk hotel wint, wordt in de week van 20 of 27 juni bekendgemaakt. Wanneer, waar en hoe wordt later bekendgemaakt.

Publieksprijs

Na de succesvolle introductie van de Dutch Hotel Award Publieksprijs in 2021, toen gewonnen door Thermen Bussloo, wordt deze ook dit jaar uitgereikt. Alle tien de genomineerden kunnen vanaf nu stemmen gaan werven. Dit loopt tot en met 31 mei, op 1 juni worden de drie hotels met de meeste stemmen bekendgemaakt, zonder de winnaar te verklappen. Deze hotels worden ook uitgenodigd bij de bekendmaking van de Dutch Hotel Award, waar ook de Publieksprijs wordt uitgereikt.

Stem hieronder op jouw favoriet voor de Publieksprijs:

Energize 

Het thema van de Dutch Hotel Award 2023 is Energize! ‘Dat kun je op vele manieren uitleggen’, licht  Monaco toe. ‘Het gaat over zowel figuurlijk als letterlijk met nieuwe manieren van energiemanagement omgaan. Hoe houd je je personeelsbestand op peil en hoe houd je de medewerkers fit, gezond en gemotiveerd? Op welke manier houd je in deze tijd je (energie)kosten binnen de perken en je marges gezond? Hoe ga je om met de vitaliteit van gasten en hoe stimuleer je een gezonde en energieke levensstijl? Op welke manier spelen duurzaamheid, een betere wereld en het terugdringen van klimaatimpact een rol in jouw hotel?’

17 winnaars Dutch Hotel Award

Editie 2023 is alweer de 18e keer dat de Dutch Hotel Award wordt uitgereikt. Door covid (2020) en de personeelscrisis (2022) kon de wedstrijd twee keer niet doorgaan. Dit zijn de winnaars van de DHA tot nu toe:

2022:
2021: Zoku Amsterdam
2020: –
2019:Jaz in the City Amsterdam
2018:Novotel Amsterdam Schiphol Airport
2017:Kruisherenhotel Maastricht
2016:Ink Hotel Amsterdam
2015:Hotel van Oranje, Noordwijk
2014:Postillion Deventer
2013:Pulitzer, Amsterdam
2012: Palace Hotel, Noordwijk
2011:Townhouse, Maastricht
2010:Papendal, Arnhem
2009:De Zon, Ommen
2008:Eden American, Amsterdam
2007:Château St. Gerlach, Valkenburg a/d Geul
2006:Des Indes, Den Haag
2005:Beaumont, Maastricht
2004:Delta Hotel, Vlaardingen

De Dutch Hotel Award (DHA) is een initiatief van Trust Hospitality en vormt een jaarlijkse wedstrijd voor hotelmanagementteams. DHA heeft tot doel de creativiteit en het professionalisme in de hotellerie te vergroten. De wedstrijd wordt mogelijk gemaakt door ING, Heineken, Hotelschool The Hague en Misset Horeca.

De jury bestaat uit (v.l.n.r.) Regine von Stieglitz van Hotelschool The Hague, juryvoorzitter Bas Tolmeijer, initiatiefnemer Francesco Monaco, sector banker leisure Sjuk Akkerman van ING, hoofdredacteur van Misset Horeca Marjon Prummel, Bart Meinen van Heineken en Sander Allegro.

De Dutch Hotel Award is een jaarlijkse onderscheiding voor het hotelbedrijf waarvan het managementteam zich onderscheidend manifesteert. Daarbij zijn creativiteit, visie en strategisch vermogen van groot belang. Elk jaar wordt een ander thema gekozen waarbinnen de deelnemers hun leiderschap kunnen tonen. Voor de 18e editie is dat thema Energize!