Dutch Hotel Award 2023 zoekt hotelteams waar energie in zit

Dutch Hotel Award 2023 zoekt hotelteams waar energie in zit
Het team van Zoku Amsterdam straalt na winst van de Dutch Hotel Award 2021 - foto: Diederik van der Laan

De organisatie van de Dutch Hotel Award gaat weer op zoek naar hét hotelmanagementteam van het jaar en heeft de inschrijving voor de wedstrijd geopend. Het thema van de Dutch Hotel Award 2023 is: Energize. Hoe houd je de energie in je team hoog en je mensen en marges gezond?

Net als ieder jaar zoekt de organisatie van de wedstrijd voor hotelmanagementteams naar hét team dat er dit jaar uitspringt en het thema het best en origineelst toepast. Dat thema is Energize en inschrijven Dutch Hotel Award 2023 is geopend.

Na drie slopende jaren, waarin hotels van het ene uiterste in het andere werden geworpen, is het de kunst om de energie in je bedrijf en je in team te houden. Van lockdowns naar recordzomer en via personeelscrisis naar energiecrisis – de hotellerie heeft nogal wat voor de kiezen gekregen.

Energize

Is jouw hotelmanagementteam altijd positief? Lukt het om de energie hoog te houden? En over energie gesproken: hoe stuurt jouw team je hotel door de nieuwste crisis? Dat en meer wil de organisatie van de Dutch Hotel Award weten in editie 2023, met als thema: Energize.

‘Dat kun je op vele manieren uitleggen’, licht initiatiefnemer Francesco Monaco het thema toe. ‘Het gaat over zowel figuurlijk als letterlijk met nieuwe manieren van energiemanagement omgaan. Hoe houd je je personeelsbestand op peil en hoe houd je de medewerkers fit, gezond en gemotiveerd? Op welke manier houd je in deze tijd je (energie)kosten binnen de perken en je marges gezond? Hoe ga je om met de vitaliteit van gasten en hoe stimuleer je een gezonde en energieke levensstijl? Op welke manier spelen duurzaamheid, een betere wereld en het terugdringen van klimaatimpact een rol in jouw hotel?’

Inschrijven of nomineren

Hotelmanagementteams die hier een goed verhaal bij hebben én die dit graag met collega’s willen delen ter inspiratie, zijn van harte uitgenodigd om zich aan te melden voor de wedstrijd via Dutchhotelaward.nl. Daarnaast is het dit jaar voor het eerst ook mogelijk anderen te nomineren.

Via deze link of onderstaand formulier kun je een collega-hotel (of je eigen hotel) nomineren voor deelname. De organisatie neemt vervolgens contact op met de genomineerde hotels of ze ook daadwerkelijk willen meedoen aan de Dutch Hotel Award 2023.

De wedstrijd ging in de afgelopen 3 jaar twee keer niet door. In 2020 gooiden lockdowns roet in het eten, in 2022 belemmerde de personeelscrisis enthousiaste hotels om tijd en menskracht in de deelname te steken. Zoku was in 2021 de laatste winnaar.

Team Zoku blikt terug op 2021

‘Het winnen van de Dutch Hotel Award 2021 is een prachtige beloning en erkenning voor het team wat de afgelopen jaren zoveel veerkracht, creativiteit en verbindend vermogen heeft getoond’, aldus Hans Meyer en Veerle Donders van Team Zoku Amsterdam. ‘In een jaar met heel veel tegenvallers, bleek het een geweldige opsteker en een stimulans om vooral door te gaan op de ingeslagen weg en we zijn trots op de eer die ons is toebedeeld. Als jullie meedoen, zullen jullie hopelijk ook ervaren dat er een enorme creativiteit en saamhorigheid ontstaat waarvan de impact veel groter is dan het mogelijk winnen van de award alleen. We wensen jullie heel veel succes én plezier als jullie met de volgende editie meedoen!’

Verloop van de wedstrijd

Inschrijven voor de Dutch Hotel Award 2023 kan tot en met maandag 3 april via de website van de Dutch Hotel Award. Dat kan met een korte geschreven motivatie of filmpje, waarin het team aangeeft waarom zij het beste hotelmanagementteam van Nederland zijn en dus de Dutch Hotel Award 2023 moeten winnen en hoe het thema van dit jaar terugkomt in hun hotel en manier van werken.

Op 6 april worden de tien genomineerden bekendgemaakt, waarna de jury de aanmelding van deze tien nog eens extra nauwkeurig bestudeert.

Publieksprijs

Tegelijk gaan ook de stembussen voor de Publieksprijs open. Bij de vorige editie had voor het eerst het publiek ook een stem in de wedstrijd, en dat is dit jaar weer zo. Nadat de tien genomineerden zijn bekendgemaakt, kan door iedereen op hen worden gestemd. Die stemmen wegen voor 25 procent mee bij het bepalen welke vijf hotels doordringen tot de halve finale. Daarnaast ontvangt het hotel dat in deze ronde de meeste publieksstemmen heeft weten binnen te halen, de Dutch Hotel Award 2023 Publieksprijs, ongeacht of dat hotel doorgaat naar de halve finale of de finale. Thermen Bussloo was in 2021 de eerste winnaar van de publieksprijs.

Na het tellen van de stemmen en het wegen van het juryoordeel over de top-10, wordt de lijst teruggebracht tot vijf halvefinalisten. Deze vijf worden op 20 april bekendgemaakt en mogen zich in die halve finale middels een power pitch op 11 mei in Heineken Experience aan de jury presenteren. Op 12 mei maakt de jury de drie finalisten bekend, die vervolgens op vrijdag 9 juni door de jury bezocht gaan worden.

Tijdens dat finalebezoek krijgt elk team de kans in exact twee uur in het eigen hotel aan de jury te laten zien waarom zij het beste hotelmanagementteam van Nederland zijn en de Dutch Hotel Award 2023 moeten winnen. Daarbij wordt gelet op: door het MT behaalde successen, invulling van het thema Energize en de uitvoering van de finaleopdracht die bij de bekendmaking van de finalisten wordt meegegeven.

Vervolgens wordt eind juni de winnaar van de Dutch Hotel Award 2022 bekendgemaakt, die daarmee Zoku Amsterdam opvolgt.

17 winnaars Dutch Hotel Award

Editie 2023 is alweer de 18e keer dat de Dutch Hotel Award wordt uitgereikt. Dit zijn de winnaars van de DHA tot nu toe:

2022:
2021: Zoku Amsterdam
2020: –
2019:Jaz in the City Amsterdam
2018:Novotel Amsterdam Schiphol Airport
2017:Kruisherenhotel Maastricht
2016:Ink Hotel Amsterdam
2015:Hotel van Oranje, Noordwijk
2014:Postillion Deventer
2013:Pulitzer, Amsterdam
2012: Palace Hotel, Noordwijk
2011:Townhouse, Maastricht
2010:Papendal, Arnhem
2009:De Zon, Ommen
2008:Eden American, Amsterdam
2007:Château St. Gerlach, Valkenburg a/d Geul
2006:Des Indes, Den Haag
2005:Beaumont, Maastricht
2004:Delta Hotel, Vlaardingen

De Dutch Hotel Award (DHA) is een initiatief van Trust Hospitality en vormt een jaarlijkse wedstrijd voor hotelmanagementteams. DHA heeft tot doel de creativiteit en het professionalisme in de hotellerie te vergroten. De wedstrijd wordt mogelijk gemaakt door ING, Heineken, Hotelschool The Hague en Misset Horeca.

De jury bestaat uit (v.l.n.r.) Regine von Stieglitz van Hotelschool The Hague, juryvoorzitter Bas Tolmeijer, initiatiefnemer Francesco Monaco, sector banker leisure Sjuk Akkerman van ING, hoofdredacteur van Misset Horeca Marjon Prummel, Bart Meinen van Heineken en Sander Allegro.

De Dutch Hotel Award is een jaarlijkse onderscheiding voor het hotelbedrijf waarvan het managementteam zich onderscheidend manifesteert. Daarbij zijn creativiteit, visie en strategisch vermogen van groot belang. Elk jaar wordt een ander thema gekozen waarbinnen de deelnemers hun leiderschap kunnen tonen. Voor de 18e editie is dat thema ‘Energize’.

Nomineer hieronder jouw hotel of dat van een collega