Dutch Hotel Award 2022 uitgesteld vanwege personeelstekorten hotels

Dutch Hotel Award 2022  uitgesteld vanwege personeelstekorten hotels
Jurylid Sander Allegro (links) en initiator en jurylid Francesco Monaco (rechts) van de Dutch Hotel Award

De organisatie van de Dutch Hotel Award heeft besloten de strijd om de titel voor het beste hotelmanagementteam van Nederland editie 2022 uit te stellen. De reden daarvoor is dat hotels wel wíllen deelnemen, maar door personeelstekort daar nu niet de tijd en mensen voor hebben. Mogelijk wordt Dutch Hotel Award 2022 later in het jaar gehouden, anders schuift de wedstrijd door naar 2023.

‘Veel hotels zijn enthousiast over deelname, maar geven tegelijk aan dat de uitdagingen die ze ondervinden op het gebied van personeel het lastig maakt om tijd en mensen vrij te maken voor deelname aan de Dutch Hotel Award 2022', zegt initiatiefnemer Francesco Monaco. 

Een heel aantal hotels had wel toegezegd mee te willen doen, maar het lukte hun vaak niet om dat om te zetten in een daadwerkelijke inschrijving. ‘We vinden het een prachtige wedstrijd, maar nu de lockdown is opgeheven moeten we alle zeilen bijzetten om de operatie draaiende te houden', aldus een hotelier. ‘Coronabesmettingen blijven zorgen voor veel personeelsuitval en dat, in combinatie met een steeds groter wordend probleem van personeelstekort, maakt dat we ons nu echt moeten focussen op de eigen operatie. We hebben daardoor geen ruimte om tijd en moeite te investeren in de DHA.’ 

Ook heeft menig hotel in coronatijd een deel van het team moeten laten gaan: ‘mijn team is helemaal uit elkaar gevallen door corona en ik ben juist opnieuw aan het bouwen', zegt een andere hotelier. 

‘Het is ontzettend balen, maar we moeten ervoor kiezen om deze editie te schrappen’, aldus een teleurgestelde Monaco.  

Het gekozen thema voor de wedstrijd dit jaar was ‘Out of the Box’. Oorspronkelijk zou op 16 maart, tijdens Independent Hotel Show Amsterdam, de top-10 bekend worden gemaakt. Dat gaat nu logischerwijs niet door. De komende maanden gaat de organisatie in gesprek met potentiële deelnemers om te kijken wanneer een geschikter moment is om de Dutch Hotel Award 2022 alsnog te organiseren.

17 winnaars Dutch Hotel Award

De Dutch Hotel Award is tot nu toe 17 keer uitgereikt. Ook in 2020 kon de wedstrijd niet doorgaan, als gevolg van de eerste lockdown van de coronacrisis. Dit zijn de winnaars van de DHA tot nu toe: 

2021: Zoku Amsterdam
2020: –
2019:Jaz in the City Amsterdam
2018:Novotel Amsterdam Schiphol Airport
2017:Kruisherenhotel Maastricht
2016: Ink Hotel Amsterdam
2015:Hotel van Oranje, Noordwijk 
2014:Postillion Deventer 
2013:Pulitzer, Amsterdam 
2012: Palace Hotel, Noordwijk
2011:Townhouse, Maastricht 
2010:Papendal, Arnhem 
2009:De Zon, Ommen 
2008:Eden American, Amsterdam
2007:Château St. Gerlach, Valkenburg a/d Geul
2006:Des Indes, Den Haag 
2005:Beaumont, Maastricht 
2004:Delta Hotel, Vlaardingen 

De Dutch Hotel Award (DHA) is een initiatief van Trust Hospitality en vormt een jaarlijkse wedstrijd voor hotelmanagementteams. DHA heeft tot doel de creativiteit en het professionalisme in de hotellerie te vergroten. De wedstrijd wordt mogelijk gemaakt door ING, Heineken, Hotelschool The Hague en Misset Horeca.

De jury bestaat uit (v.l.n.r.) Regine von Stieglitz van Hotelschool The Hague, juryvoorzitter Bas Tolmeijer, initiatiefnemer Francesco Monaco, sector banker leisure Sjuk Akkerman van ING, hoofdredacteur van Misset Horeca Marjon Prummel, Bart Meinen van Heineken en Sander Allegro.