Amsterdammers klaargestoomd voor carrière als bartender

Amsterdammers klaargestoomd voor carrière als bartender

Een selecte groep werkzoekende Amsterdammers is gestart met een gespecialiseerde opleiding tot bartender. Zij krijgen hiermee een kans op de arbeidsmarkt en kunnen tegelijkertijd bijdragen aan het nijpende personeelstekort in de horeca.

De opleiding die de werkzoekenden volgen behandelt, naast kennis over cocktails en de kunst van het bereiden, een aantal ‘levenslessen’. Het bartender beroep vereist zelfverzekerdheid en bekwaamheid in het omgaan met lastige situaties. De opleiding die inzoomt op elk aspect van bartender is een initiatief van Diageo, in samenwerking met Gemeente Amsterdam en ISAAC Academy.

Meer dan een diploma en een baan

De opleiding duurt 4 weken. Daarna krijgen de deelnemers de kans om de geleerde vaardigheden in de praktijk te brengen. Dit gebeurt tijdens een proefperiode bij een horecazaak met een vacature. Na het doorlopen van een geslaagde proeftijd heeft de deelnemer gelijk een baan. Hoewel het diploma en de baan het doel zijn van de opleiding, is de impact op de deelnemers groter. De opleiding biedt structuur, nieuwe sociale contacten en de kans om het thuisfront te laten zien wat ze in hun mars hebben. Vaak betekent de opleiding een nieuwe start voor de deelnemende jongeren. 

Bewezen impact

Daniela McFarren, head of corporate relations Benelux Diageo: 'Diageo heeft het Learning for Life-programma in 2008 in Latijns-Amerika uitgerold en sindsdien organiseren we deze training in meer dan 40 landen. We zijn ontzettend trots op de impact van ons programma op werkloze volwassenen. Telkens weer zien we dat zij een reis doormaken die hen naar een nieuwe passie en baan in de horeca leidt. Het project dankt zijn succes aan de samenwerking en inzet van de partners en bovenal aan de zeer gemotiveerde studenten.' De opleiding ‘Learning for Life’ wordt nu sinds 5 jaar in Nederland aangeboden en kan een bijdrage leveren aan het personeelstekort in de horeca.