Smaakmakers om de authentieke Italiaanse ervaring naar elke tafel te brengen

Smaakmakers om de authentieke Italiaanse ervaring naar elke tafel te brengen
Jeroen de Zwart, chef-kok en culinair adviseur bij Bresc.

We stappen in de wereld van Italiaanse keuken terwijl we spreken met Jeroen de Zwart, chef-kok en culinair adviseur. Hij neemt ons mee op een korte reis door de veelzijdige Italiaanse culinaire traditie. En brengt deze tot leven met smaakvolle producten zoals Caponata, Gremolata, Aglio e olio, Arrabbiata, Vegan Pesto en Pesto alla Genovese.

Volgens Jeroen de Zwart, culinair adviseur bij Bresc, is de Italiaanse keuken een bron van inspiratie voor chef-koks over de hele wereld: ‘De nadruk op eenvoud en pure smaken, gecombineerd met de diversiteit van regionale gerechten, biedt een oneindige bron van creativiteit.

Siciliaanse specialiteit

Eén van die producten is Caponata, een Siciliaanse specialiteit die bestaat uit gegrilde aubergines, rozijnen, paprika en zongedroogde tomaat. Jeroen legt uit: ‘Dit gerecht komt oorspronkelijk uit de Zuid-Italiaanse ‘Cucina povera’. Letterlijk de ‘armeluiskeuken’. De gedachte hierachter is schaarse ingrediënten optimaal te benutten. Zodat er aan de ene kant niets wordt verspild en aan de andere kant de smaak wordt gemaximaliseerd.

De kruiding met munt vindt zijn oorsprong in de vroegere Moorse overheersing van dit gebied.’ Jeroen legt uit dat de Caponata in de basis is te gebruiken als een smaakvol bijgerecht, maar ook kan dienen als topping voor bruschetta. De zoetzure smaak en de perfecte balans van ingrediënten maken het een veelzijdige toevoeging aan elk Italiaans gerecht.

Het is een fantastisch product dat je bijna overal mee kan combineren”

Gremolata, een klassiek Italiaans kruidenmengsel van o.a. fijngehakte peterselie, knoflook en citroen, biedt een frisse en aromatische smaakboost aan gerechten zoals ossobuco en geroosterde groenten, maar is ook lekker bij vis of pasta. Jeroen benadrukt dat de juiste combinatie van smaken een gerecht naar een hoger niveau kan tillen.

Knoflook en olie

Aglio e olio, wat ‘knoflook en olie’ betekent, is een eenvoudige maar heerlijke pastasaus en klassiek gebruikt in de pasta alle vongole. Volgens de chef is deze niet enkel voor pasta: ‘Het is een fantastisch product dat je bijna overal mee kan combineren.’ En het stelt chef-koks in staat om binnen enkele minuten een geraffineerde maaltijd op tafel te zetten.

Voor degenen die van pittig houden, biedt Bresc de smaakvolle Arrabbiata. Gemaakt van zongerijpte tomaten en rode peper, voegt dit spicy product een levendige kick toe aan (pasta)gerechten. Ook voor de Arrabbiata geldt dat deze heerlijk is in combinatie met pasta, maar ook ideaal als smaakmaker in gerechten. Of gewoon lekker bij een mooi stuk brood of ciabatta.

De Vegan Pesto is een geweldig alternatief voor traditionele pesto. Deze pesto is bereid zonder vegan kaasproduct. Daarvoor in de plaats is gekozen voor cashew: de rauwe cashewnoot geeft het zelfde mondgevoel als kaas.

De vegan pesto kan gebruikt worden als pastasaus, op gegrilde groenten, met brood of zoals op de foto met een gefrituurde ui.
De vegan pesto kan gebruikt worden als pastasaus, op gegrilde groenten, met brood of zoals op de foto met een gefrituurde ui.

Tot slot is er Pesto alla Genovese, een hoogwaardige pesto. Gemaakt met traditionele ingrediënten zoals basilicum uit Genua, pijnboompitten, kaas en extra vierge olijfolie. Daarmee voegt deze pesto een onmiskenbaar Italiaanse smaak toe aan verschillende gerechten.

Met de inspiratie van Jeroen de Zwart en de nieuwe producten van Bresc kunnen chef-koks hun creativiteit de vrije loop laten in de Italiaanse keuken. Of het nu gaat om een klassiek gerecht of een innovatieve twist, deze producten bieden de perfecte smaakmakers om de authentieke Italiaanse ervaring naar elke tafel te brengen.

Dit artikel is gesponsord door Bresc.