Opening Le Grand George laat ambitie van UMH Group zien

Opening Le Grand George laat ambitie van UMH Group zien
Wessel Kuipers

Le Grand George is niet alleen het grootste George restaurant tot nu, maar met het restaurant aan de Zuidas laat de UMH Group ook de ambities voor elke volgende George zien.

‘We beschrijven de stijl van George altijd als een moderne Franse bistro in New York’, vertelt Wessel Kuipers, de algemeen directeur van de UMH Group waar naast alle vestigingen van George ook Gustavino, D’Vijff Vlieghen en De Herengracht behoren.

‘Wat we nu op de Zuidas doen, verschilt eigenlijk niet zo heel erg van de andere George-vestigingen. Ja, de zaak is een stuk groter, maar daarnaast proberen we hier - zoals bij al onze vestigingen - de buurt met de zaak te verbinden. Gelukkig hadden we met Gustavino, zo’n beetje de buurman, al wat ervaring op de Zuidas. Nu de woonfunctie van dit stadsdeel steeds meer wordt ingevuld, vonden we de tijd rijp om hier eindelijk te gaan starten. Eindelijk ja, want we kregen regelmatig van onze gasten de vraag waarom we nog niet op de Zuidas zaten.’

Van zakenwijk naar ook wonen en uitgaan

De van oorsprong zakenwijk krijgt naast de woonfunctie ook steeds meer een eet- en uitgaanskarakter. Gustavino was een van de eerste restaurants die zich vestigde aan de Zuidas (2007). Daarna volgde Bolenius* in 2010, maar de doorbraak van de horeca volgde vanaf 2018 met een grote vestiging van Loetje, Green Gastrobar van Peter Lute en Nela in 2022. Recent verplaatste restaurant Rijks* van Joris Bijdendijk zijn restaurant tijdelijk vanwege een verbouwing van het restaurant naar het pand van Circl bij het hoofkantoor van ABN AMRO. ‘Er gebeurt veel in dit gebied. En met de uitbreiding van Station Zuid staat er hier ook in de toekomst nog veel te gebeuren’, stelt Kuipers.

Zuidas wordt culinaire bestemming

Kuipers ziet meer dan de potentie van de bewoners en kantoren van de Zuidas voor Le Grand George.‘Het is niet alleen deze wijk die we bedienen. Ook gasten uit de Beethovenbuurt van Zuid, Buitenveldert en zelfs Amstelveen weten ons inmiddels te vinden. Ik denk dat de Zuidas zich nu al en in de komende jaren nog meer ontwikkelt tot een nieuwe culinaire bestemming in Amsterdam. Tenslotte is het zeer goed bereikbaar voor de Amsterdammer, met de fiets of het OV ben je er zo, en zelfs de auto kan je om de hoek parkeren.’

Alle sferen in huls

‘Le Grand hebben we zo ingericht dat het net zo goed past bij een fijn avondje uit als bij een lunch met collega’s. De inrichting geeft sfeer en gezelligheid met verschillende stijlen in de zaak. Zo zit je gezellig met je vrienden aan een ronde tafel in een booth, terwijl er ook een romantisch tafeltje voor twee is. Tegen het weekend draait er een dj en vanaf volgende maand gaan we ook op zaterdag open.’ Kuipers ziet nu al dat de mix van business en leisure prima samengaat.

’Er staan luxe eetkrukken aan de Chef’s Counter, dat zijn haast New Yorkse eetplekken aan de bar met direct zicht op de keuken. Boven en achter in de zaak hebben we ruimtes voor private dining maar ook voor groepen. Zo’n mix zorgt voor een lekkere sfeer, niet zo stijf en netjes. Zo zien we het graag bij George. We zijn toch soms een beetje ondeugend.’

80% George en 20% local

Chef's Counter
Chef's Counter

Wat de menukaart betreft heeft Le Grand George een iets andere insteek dan de andere restaurants. ‘We kijken altijd naar de locatie en de wijk en passen daar een deel van onze kaart op aan’, vertelt Kuipers. ‘Hier is 80 procent van de kaart net zoals bij de andere George’s. De overige 20 procent zijn hier wat meer rijkere gerechten. Denk aan een Poulet aux Morilles of onze Le Grand versie van zeetong met beurre noisette. Natuurlijk hebben we onze salades op de kaart en ook een selectie van sandwiches van de Club Classic tot een Lobster Roll, maar de gerechten met gepocheerde eieren zoals die bijvoorbeeld bij George W.P.A. op de kaart staan, die serveren we hier niet.’

Grootstedelijk past bij George

De UHM Group is de lockdownperiode van Covid-19 redelijk goed uitgekomen vindt Kuipers. ‘Het is niet zo dat we blij zijn geweest met de lockdown, maar we hebben wel alle processen opnieuw kunnen bekijken en inrichten. Ook zijn we op zoek gegaan naar nieuwe leveranciers en hebben we onze back-office versterkt. Zo zijn we er zeker sterker uitgekomen.’

Kuipers kijkt positief naar de toekomst. ‘In Amsterdam staan buurten als West, de Houthavens en misschien op termijn Noord nog op ons verlanglijstje om een George-vestiging te openen. Andere plaatsen in Nederland moeten wel echt passen bij de grootstedelijke uitstraling van George. Dus wie weet ooit naar het buitenland.’