Aantal faillissementen in horeca afgenomen in november

Aantal faillissementen in horeca afgenomen in november
Het aantal faillissementen in de horeca is in november iets afgenomen

Het aantal faillissementen in de horeca is in november weer wat gedaald, ten opzichte van een maand eerder. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek)

'Trend al een jaar stijgend'

In november gingen er 16 horecabedrijven failliet, waar dat er een maand eerder nog 25 waren. In totaal werden er in Nederland in november 287 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 56. Dat is 11 procent minder dan in oktober, zo meldt het CBS.



'De trend van het aantal faillissementen is ruim een jaar stijgend. In de eerste elf maanden van 2023 zijn ongeveer 56 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode van 2022.
De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven.' Relatief gezien werden er in november de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag.

Invorderen Belastingschulden

Sinds oktober vordert de Belastingdienst de coronaschulden direct van zo'n 27.000 ondernemers, omdat zij nog niet zijn begonnen met terugbetalen óf te ver achterlopen en daardoor geen regeling meer hebben. Hoeveel horecaondernemers deel uitmaken van deze groep is niet duidelijk.