Kamermeerderheid vindt EK op groot scherm te duur, prijs wordt verlaagd

Kamermeerderheid vindt EK op groot scherm te duur, prijs wordt verlaagd

Een Kamermeerderheid vindt dat ondernemers te veel geld moeten betalen voor het vertonen van EK voetbalwedstrijden op grote buitenschermen. De VVD doet een 'moreel appel' aan de NOS om iets te doen aan de torenhoge prijzen die de omroep rekent. De oproep wordt gesteund door PVV, BBB, D66 en SP.

Niet te doen

‘Dit kan niet de bedoeling zijn, voor ondernemers is dit niet te doen’, aldus VVD-Kamerlid Arend Kisteman over het EK nieuws dat licentiehouder Videma wel erg hoge vergoeding rekent voor het tonen van voetbalwedstrijden op pleinen en in tenten.

De NOS zou inmiddels hebben toegezegd in gesprek te gaan met ‘betrokken partijen’ als Videma en NPO (Stichting Nederlandse Publieke Omroep). ‘Wij hechten er waarde aan dat iedereen van de wedstrijden van het Nederlands elftal kan genieten’, aldus de NOS. Of de licentiekosten daadwerkelijk  worden bijgesteld, is overigens nog onduidelijk.

Ophef

Er is al langer ophef onder horecaondernemers over de bedragen die zij moeten betalen voor het uitzenden van EK-wedstrijden op een groot scherm. Zo moet ook zanger Guus Meeuwis ruim 90.000 euro aftikken om drie wedstrijden van Oranje te vertonen tijdens zijn concertreeks.

‘Dit gaat helemaal nergens meer over’, zei Ruud Bakker, voorzitter van de KHN-afdeling in Eindhoven eerder tegen Misset Horeca. Grote schermen opgebouwd rondom EK’s of WK’s zijn nauwelijks nog te betalen. ‘De staffelprijzen van Videma komen neer op meer dan drie euro per kijker. En als er minder mensen komen dan waar je op rekent, betaal je alsnog.’

In de landelijke groepsapp van KHN-leden wordt inmiddels geopperd om dan maar buitenlandse uitzendingen te tonen op grote schermen. Het AD schrijft dat er getwijfeld wordt of Videma wel rechtmatig handelt: ‘Het is merkwaardig dat Videma een hoop geld vraagt voor iets dat in het buitenland gratis is’, zegt advocaat Maarten Russchen, die gespecialiseerd is in intellectueel eigendom.

De vraag of horecaondernemers de licentiekosten kunnen vermijden door in te schakelen op buitenlandse zenders, zoals de Belgische of Engelse tv, wordt door Licentieverkoper Videma als volgt beantwoord: 'Videma kan alleen namens de NOS auteursrechtelijke toestemming geven voor groepsvertoning in Nederland, tegen de geldende tarieven. NOS beschikt over exclusieve rechten van de live wedstrijden van het EK voetbal in Nederland', aldus .

Wat vindt Videma van de kritiek in het AD dat het mogelijk in strijd met de wet,, dan wel moreel laakbaar handelt?  'Videma handelt op basis van een mandaat van de rechthebbenden', aldus de licentieverkoper in een reactie aan Misset Horeca. 'In dit geval de NOS. De NOS en UEFA hebben afspraken gemaakt over public viewing van EK 2024 in NL. Videma onthoudt zich een reactie op de vraag over de moraliteit hiervan. Dat is aan de rechthebbende(n) van het evenement. Wij voeren slechts uit.'

De NOS maakt later et voor ondernemers goedkoper te maken om wedstrijden van het EK voetbal op grote buitenschermen te vertonen. Ondernemers gaan nu ongeveer 75 cent per verwachte bezoeker betalen, in plaats van 3 euro.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.