Bij de opening voer het marinefregat Hr.Ms. Karel Doorman door een lint van vlaggetjes dat tussen een oud blazertje, het laatste originele schip in Nederland, en een botter hing. Het fregat met 150 marinemensen aan boord, werd begeleid door een vaartuig van de Amsterdamse havendienst en de Wijsmuller Svitser Muiden 60 die met hun waterkanonnen een waterballet lieten zien.
Het motto van Sail is dit keer 'Enjoy a world of friendships' en heeft als doel werelden en mensen dichter bij elkaar te brengen. Het imponerende evenement vindt van 17 tot en met 21 augustus voor de zevende keer plaats in de hoofdstad.
De komst van Sail was dit jaar niet zo vanzelfsprekend als voorgaande edities, zei E. Peer, voorzitter van Stichting Sail Amsterdam. Door het economisch tij kon de organisatie sponsors moeilijk motiveren mee te werken. Uiteindelijk lukte het toch een vijfdaags festijn neer te zetten, dat niet onderdoet aan dat van eerdere jaren, verzekerde Peer.
Bijzondere hoogstandjes die de Amsterdamse haven tijdens Sail zullen aandoen, zijn tall ships (grote zeilvaartuigen) als de ruim 122 meter lange Russische Sedov, de grootste ter wereld, de Amerigo Vespucci en de S.V. Cisne Branco. Ook marineschepen als Hr.Ms. Rotterdam, een Turks fregat en een onderzeeër bieden het publiek een kijkje achter de schermen. Stichting Sail probeert dit jaar een breder draagvlak te krijgen, met een multicultureler en jonger publiek. Door het hele gebied krijgen mensen op diverse podia ook cultuur, muziek en gastronomie voorgeschoteld.
Burgemeester Cohen en wethouder Huffnagel van Economische Zaken zeiden zich woensdag te verheugen op het evenement. ,,Ik zie geweldig uit naar Sail, evenals ontzettend veel andere mensen. Ik kan niet wachten tot het begint'', zei Cohen. Ook de wethouder heeft er zin in. Commercieel gezien is Sail dan ook erg interessant. De ruim 2,7 miljoen bezoekers die het evenement in 2000 bezochten, gaven 100 miljoen euro uit. Amsterdam verwacht vergelijkbare cijfers voor 2005. Ook op internationaal gebied maakt de hoofdstad een goede beurt, want de beelden van de verzameling schepen in de haven gaan de hele wereld over.
Cohen benadrukte dat het evenement dit jaar een ander gezicht heeft dan voorheen, omdat het gebied rondom de IJ-haven de laatste jaren steeds meer is bebouwd. De burgemeester ziet dit niet als een probleem en gaf aan dat hierover uitgebreid overleg is geweest met omwonenden. De Jan Schaeferbrug die het Java-eiland met de stad verbindt, wordt een week voorafgaand aan het evenement gedemonteerd, zodat de schepen de IJ-haven in kunnen. Aan de kant van het KNSM-eiland komt een speciale brug, zodat bewoners toch makkelijk naar het vasteland kunnen komen.