Eenvijfde gebruikt biologische melk voor cappuccino

Eenvijfde gebruikt biologische melk voor cappuccino

Ruim twintig procent van de horecabedrijven in de Koffie Top 100 gebruikt biologische melk om cappuccino en andere melkdranken mee te bereiden. Nog eens bijna veertig procent gebruikt verse melk. De keuze in melksoorten neemt toe.

Zestig procent van de bedrijven in de Koffie Top 100 gebruiken verse (volle) melk om op te schuimen. Ruim twintig procent kiest voor biologische melk, een handvol zelfs voor verse van de boer. Van de veertig procent die houdbare melk gebruikt, zegt een deel dat ze voor de smaak liever verse melk zouden nemen, maar omwille van de hygiëne en constante smaak kiezen voor houdbare.

Sojamelk

Ook bieden steeds meer bedrijven keuze in melk. Naast de 'gewone' melk is soms ook soja- of zelfs amandelmelk mogelijk. De verschillende melksoorten vragen echter wel allemaal een andere manier van opschuimen.

Het is van belang dat alle medewerkers die koffie bereiden, deze manieren kennen. Alle melk waar eiwitten in zitten, is op te schuimen, ook soja- en amandelmelk. Alleen rijstmelk is lastig, daar zitten geen eiwitten in. Maar zelfs halfvolle melk, waarvan vaak wordt beweerd dat deze ongeschikt is voor cappuccino, is op te schuimen. Alleen is de smaak veel lichter dan volle melk, waardoor de toepasbaarheid in melkdranken gering is.