Gast is kroegbaas in Mijneigenbar.nl

Gast is kroegbaas in Mijneigenbar.nl

Gasten kunnen in Amersfoort een avond zelf kroegbaas spelen. Zelf tappen, zelf de muziek bedienen, en zelfs de eigen naam op de gevel. En het kost de gast nauwelijks meer dan een gewone stapavond.

Café Toast! aan het belangrijkste uitgaansplein van de stad, De Hof, is een gewone kroeg die net als zovelen afgehuurd kan worden voor feestjes. Alleen biedt eigenaar Dirk-Jan Stip daarbij wat meer dan het gemiddelde café.

De hurende gast wordt kroegbaas voor één avond. Hij mag zelf tappen, muziek draaien en voor een deel de inrichting bepalen. Met een laser kan een zelfgekozen naam op het raam geprojecteerd worden.

Stip hanteert geen starttarief, en rekent af op basis van nacalculatie. Hij legt geen hogere prijzen of minimumomzet op. Wel is er een minimum (15) en een maximum (40) aantal gasten. Het maximum heeft te maken met de capaciteit van de kroeg. Extra service als bartenders, barista’s, valetparking, entertainment en hapjes is allemaal bij te boeken.

Met het concept wil hij zijn gasten alle vrijheid bieden. ‘Stel je voor dat een bedrijf in deze bar de vrijdagmiddagborrel heeft, waarbij de directie dan ook zelf de biertjes tapt. En op de gevel de naam van het bedrijf.’

Als het project succesvol is, wil de Amersfoortse horecaondernemer het concept uitbreiden naar andere steden. ‘We hebben het idee natuurlijk waterdicht beschermd, want ik verwacht hier veel van. Je eigen feestje in je eigen café, midden in de stad en zonder extra kosten. Dat klinkt te mooi om waar te zijn, maar dat is het dus niet. Als het hier lukt, kan het elders ook.’

Stip hoefde weinig technische aanpassingen te doen om het concept mogelijk te maken. ‘Het is een regulier café, zonder geautomatiseerd tapsysteem. Dat zou wel handig zijn geweest, maar het is niet stoer genoeg, past niet in het concept. Om het bierverbruik te bepalen wegen we de fusten bij aanvang. Vijf biertjes is 1 kilo.’

Voor het wettelijke toezicht is er altijd een gastheer van Mijneigenbar.nl aanwezig die ook eindverantwoordelijk is.

Bekijk deze collectie

Inrichting

Bij de inrichting van je horecazaak en je terras komt veel kijken. Je wilt dat de sfeer past bij het concept en je gasten aanspreekt. Er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden. In deze collectie tips en inspiratie op het gebied van interieur en exterieur: van het interierontwerp tot meubilair en van routing tot sfeer.