Erik Goudbeek van Horequip zet stap voor stap uiteen hoe een en ander in zijn werk gaat. Volgens hem kunnen cateraars bij deze ontwikkeling een voortrekkersrol spelen.
‘We leven in een tijd van teruglopende bestedingen en bezuinigingen. Toch is het mogelijk om een fraai, aantrekkelijk bedrijfsrestaurant in te richten en te exploiteren. Kost geld zult u denken. Nee dat hoeft niet zo te zijn. Een multifunctioneel bedrijfsrestaurant kan juist kosten uitsparen.’
Daarnaast biedt een mooi bedrijfsrestaurant natuurlijk grote voordelen, aldus Goudbeek. ‘Het stimuleert de teamgeest. De medewerkers ontmoeten elkaar in een andere setting hetgeen de beleving en de cultuur van het bedrijf ten goede komen. Gezonde, lekkere maaltijden en tussendoortjes zorgen ervoor dat medewerkers zich fitter voelen en daardoor beter presteren. Het bedrijfsrestaurant kan een plaats zijn voor informele ontmoetingen en vergadersessies in een ontspannen, huislijke sfeer.’
Maar helaas, voegt hij toe. ‘In veruit de meeste gevallen wordt het restaurant alleen gedurende lunchtijd gebruikt. De rest van de dag staat het leeg. Jammer van die dure vierkante meters. De voordelen van het bedrijfsrestaurant zijn veel groter wanneer dat restaurant multifunctioneel kan worden gebruikt. In grote organisaties, zoals banken en verzekeringsmaatschappijen, wordt dit in het kader van het Nieuwe Werken al jaren gedaan.’