nieuws

‘Indrinken wordt insnuiven

Café

‘Indrinken’ wordt in het Haagse uitgaansleven thuis ‘insnuiven’. Haagse stappers gebruiken steeds vaker cocaïne. Veertig procent van de stappers gebruikt ook nog eens XTC. ‘Indrinken’, ‘inblowen’ en zelfs ‘insnuiven’ lijken meer en meer vooraf te gaan aan een gezellig avondje uitgaan.

‘Indrinken wordt insnuiven

Dat blijkt uit een uitgebreid doelgroeponderzoek van de gemeente Den Haag en de GGD, schrijft De Telegraaf.

Al enige jaren stellen de onderzoekers stapperspanels samen, bestaand uit mensen van verschillende leeftijden en uit verschillende ‘uitgaansscenes’ en personeel dat in de horeca in Den Haag werkt.

Maanden

De stappers worden een aantal maanden gevolg en zeer uitvoerig geïnterviewd over hun eigen uitgaans-, drink- en drugsgedrag en dat van hun directe vrienden.

De stappers en hun vrienden gebruiken bijna allemaal alcohol als ze uitgaan: 96 procent. Zestig procent blowt ook tijdens of voorafgaand aan het stappen. Xtc wordt door veertig procent gebruikt en cocaïne door een vijfde van de panelgroep.

Daarbij merken de onderzoekers op dat het gebruik van xtc door de meeste ondervraagden inmiddels haast net zo normaal wordt gevonden als het drinken van alcohol. En dat de groep cocaïnesnuivers hard groeit.

Scholieren

Zelfs onder scholieren is snuiven geen uitzondering meer. Ook blijkt uit de onderzoeksresultaten dat cocaïne een geliefde drug is bij mensen die in de horeca werken.

‘De normalisering van cocaïne in het uitgaansleven lijkt sneller te gaan dan die van xtc destijds. Het is te hopen dat stappers zich ook sneller bewust worden van de schaduwzijden van cocaïnegebruik en hun gedrag daar op tijd aan aanpassen’, aldus de onderzoekers.

Reageer op dit artikel