nieuws

Alcoholcampagne voor jonge cafébezoekers

Café

Jellinek begint een voorlichtingscampagne om jonge cafébezoekers in Amsterdam bewust te maken van de gevaren van alcohol. In Amsterdamse cafés komt een folder te liggen, ‘DRNK’, met feiten en tips over alcohol en een test waarmee je kunt nagaan of je riskant drinkt.

Alcoholcampagne voor jonge cafébezoekers

Jonge cafébezoekers in Amsterdam drinken al jaren fors en beseffen onvoldoende wat verantwoord drinken is, aldus Jellinek dinsdag. Jongeren vanaf 20 jaar drinken in Amsterdam gemiddeld acht glazen alcohol op een avond, blijkt uit onderzoek dat in 2005 is uitgevoerd door het Bongerinstituut van de Universiteit van Amsterdam in opdracht van Jellinek.

De gemiddelde cafébezoeker vindt dat je pas vanaf tien glazen te veel drinkt. Het verantwoorde maximum ligt op vijf voor zo nu en dan een avondje stappen, aldus Roel Kerssemakers van Jellinek. ,,Je ziet dat jongeren ontzettend makkelijk denken over alcohol. Hun norm ‘wat is veel’ ligt ontzettend hoog.”

Uit het onderzoek blijkt dat ruim de helft van de jonge cafébezoekers meer drinkt dan je lichaam op een avond kan hebben. Van de twintigers zit 44 procent in de gevarenzone en drinkt 12 procent zoveel dat zij door alcohol problemen ondervinden of ervan afhankelijk zijn.

Kerssemakers: ,,Overmatig alcoholgebruik kan later leiden tot alcoholverslaving, overgewicht of hoge bloeddruk.” Jellinek biedt op haar website een zelfhulpprogramma aan waarmee jongeren het drankgebruik kunnen minderen of stoppen.

In het onderzoek zijn 408 bezoekers van cafés die zich richten op een jong publiek onderzocht. De gemiddelde leeftijd van de bezoekers is 27 jaar. Het alcoholgebruik is niet zoveel veranderd vergeleken met het laatste onderzoek van Jellinek in 2000. Wel drinken twintigers meer mixdrankjes en champagne. De bubbels worden door 15 procent van de cafébezoekers gedronken. Bier staat nog altijd met stip op nummer één. Driekwart drinkt bier tijdens het uitgaan.

De trend van een dalend drugsgebruik zet zich door in het Amsterdamse uitgaansleven. Het gebruik van XTC en GHB is over de piek heen. Cannabis is vooral nog populair in het hiphopcircuit. ,,Onder veel stappers wordt het niet langer als cool gezien om veel drugs te gebruiken”, aldus Kerssemakers. Ook het strengere fouilleringsbeleid, het succes van de chique clubs (met een hele avond eten, drinken, kletsen en dansen voor de oudere en gefortuneerde stapper) en de invloed van urban dragen bij aan de afname van het drugsgebruik. Door de onstuimige groei van urban muziek (mix van eigentijdse soul, rap, salsa en opzwepende dansmuziek uit Jamaica) mengen meer Amsterdamse Surinamers, Antillianen, Marokkanen en Turken zich in het uitgaansleven. Zij gebruiken over het algemeen minder drugs.

Reageer op dit artikel