nieuws

België controleert horeca met blackbox

Café

België gaat horecabedrijven vanaf 2013 controleren met een zogenaamde blackbox. De blackbox wordt verplicht aan elke kassa gekoppeld en de fiscus heeft toegang tot de gegevens.

België controleert horeca met blackbox

Via de zwarte doos heeft de fiscus zicht op al het financiële verkeer. Bedoeling van de verplichte invoering is zwartwerk tegen gaan. Het aantal via de kassa geregistreerde consumpties wordt gekoppeld aan het aantal personeelsleden dat op dat moment in de zaak werkt.

Doodsteek horeca

Veel ondernemers in België denken dat de zwarte doos de doodsteek wordt voor veel horecazaken die nu al in moeilijkheden verkeren. België kampt met hoge loonkosten, een hoog btw percentage (recent wel verlaagd van 21 naar 12 procent), hoge belastingen en een hoge concentratiegraad. Anders dan in Nederland is er op elke 184 Belgen een horecabedrijf. Bijna dubbel zo veel als in Nederland of Duitsland.

’Niet in Nederland’

Remco Glas, cafévoorman van Koninklijke Horeca Nederland wil voorlopig niet reageren op de invoering van de blackbox in België. ‘Ik ben er te onbekend mee en kan ook niet zeggen of de blackbox wel doet waar hij voor bedoeld is.’ Glas heeft geen vrees dat de blackbox ook in Nederland wordt ingevoerd. ‘Daar is mij echt helemaal niets over bekend.’

Reageer op dit artikel