nieuws

Beste caféwijn voor vrouwen: niet té veel smaak

Café

Geen vette Chardonnay of Viognier, maar doordrinkbare Sauvignon Blanc– niet vlak, maar zeker niet te vol -, dat is de witte wijn die jonge vrouwen het liefst drinken in het café.

Beste caféwijn voor vrouwen: niet té veel smaak

Voor een speciale uitgave getiteld het Nieuwe Nederlandse Café, vroeg Misset Horeca drie jonge vrouwen in de leeftijd van 21 tot 28 jaar om meerdere witte caféwijnen te proeven.

Doordrinkbaarheid blijkt voor de vrouwen van groot belang. Wat voor de mannen bier is, is voor de vrouwen witte wijn. Ze drinken het de hele avond. De wijn moet daarom wel smaak hebben, maar ook weer niet té veel. Als de smaak te lang in de mond blijft plakken, is de wijn niet doordrinkbaar.

‘Een wijn die ik ‘s avonds drink moet niet te zwaar van smaak zijn. Anders heb ik de volgende dag koppijn’, aldus een van de panelleden. Andere wensen die het vrouwelijke proefpanel aan witte wijn stelt: de smaak is droog maar niet te zuur, met een heel licht restzoetje en de geur duidelijk aanwezig en lekker fris. Het alcoholpercentage mag niet te hoog zijn, max 12 procent. De smaak van Sauvignon Blanc voldoet het meest aan dit smaakprofiel, blijkt tijdens de proeverij.

Bocht

De voorkeur van voor Sauvignon Blanc zou ondernemers aan het denken moeten zetten. Ze doen er goed aan nog eens kritisch naar hun assortiment Chardonnay en Viognier te kijken en misschien eens een modern gemaakte Pinot Gris op de kaart te zetten.

Waar de ondernemers ook eens goed naar moeten kijken is de wijnomschrijvingen. De vrouwen in het proefpanel geven kwalificaties die een stuk simpeler zijn dan het bloemrijke proza op de wijnkaart van veel cafés (vaak overgeschreven omschrijvingen van de leverancier). ‘Hinten van dit, tonen van dat of een bouquet zus, het interesseert ons niet.’

Ook de kwaliteit van witte wijn wordt door veel caféhouders onderschat. Het proefpanel is niet te spreken over de gemiddelde caféwijn. Maar al te vaak is de ingeschonken wijn van abominabele kwaliteit, oordelen ze.

Tip

De speciale editie van Misset Café verschijnt volgende week vrijdag en staat volledig in het teken van het Nieuwe Nederlandse Café

Reageer op dit artikel