nieuws

Bierdrinker wil meer aandacht voor bier in restaurant

Café

Ruim de helft van de Nederlandse bierdrinkers vindt dat bier meer aandacht verdient in de keuken en in restaurants. Hoewel zes van de tien glazen bier worden gedronken zonder er iets bij te eten, vindt de Nederlandse bierdrinker de rol van bier in combinatie met gastronomie onderbelicht. Dat blijkt uit het Nationaal Bieronderzoek 2010 van de Nederlandse Brouwers, voorheen CBK.

Bierdrinker wil meer aandacht voor bier in restaurant

Ook zou ruim een kwart van de ondervraagden vaker met bier koken als ze meer recepten met bier zouden kennen. Verder vindt de Nederlandse bierdrinker bier het best smaken bij gerechten uit de Hollandse of de Chinese keuken. Hutspot en rijsttafel zijn daarbij favoriet.

Deze en andere wetenswaardigheden komen naar voren uit het zesde Nationaal Bieronderzoek van de Nederlandse Bierbrouwers, verenigd in Nederlandse Brouwers.

De voorzitter van Nederlandse Brouwers, Hans Wiegel, presenteerde de uitkomsten van dit onderzoek op 1 juli jl. in Maarssen tijdens de eerste BierParty: hét groot jaarlijks brouwerstreffen.

Bier spannend aan tafel

Over bier in combinatie met gastronomie zei voorzitter Wiegel het volgende: ‘Pas de laatste jaren ontdekt de Nederlandse gastronomie dat een slim gekozen glas bier ook heel goed aan tafel past. Vaak nog beter dan wijn. Waar bij wijn de smaken bestaan uit zoet en zuur, heeft bier nog een derde dimensie: bitter. Dat maakt bier nog veel spannender om aan tafel mee te combineren. Het is verheugend te zien dat de Nederlandse bierdrinker meer aandacht wil voor bier in en bij het eten. Gelukkig is er genoeg keuze aan bieren zodat iedere maaltijd een feest wordt.’

Over het Nationaal Bieronderzoek

Het Nationaal Bieronderzoek 2010 is online uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Ruigrok Netpanel onder 500 Nederlanders tussen de 18 en 65 die minimaal één keer per maand bier drinken.

Thema’s die naast Bier en Gastronomie in het onderzoek aan de orde komen zijn: Bier drinken; Bier en locatie; Bier aanschaffen; Kennis bier; Bier en actualiteit; Bier en regels; Bier en gezondheid en Vrouwen die geen of beperkt bier drinken. Kijk voor een volledig overzicht van de uitkomsten van dit zesde Nationaal Bieronderzoek op www.cbk.nl.

Nederlandse Brouwers is de overkoepelende organisatie die de belangen behartigt van acht in Nederland gevestigde bierbrouwerijen: Alfa Brouwerij, Bavaria N.V., Budelse Brouwerij B.V., Grolsche Bierbrouwerij Nederland B.V, B.V. Gulpener Bierbrouwerij, Heineken Nederland B.V., InBev Nederland N.V., Lindeboom Bierbrouwerij B.V. Deze brouwerijen zijn samen goed voor 99,9% van de bierproductie in Nederland.

Reageer op dit artikel