nieuws

‘Dudok fraudeerde voor 6,7 miljoen

Café

Het Rotterdamse horecabedrijf Dudok heeft in de jaren 2000 tot 2003 voor 6,7 miljoen euro gefraudeerd met loon- en omzetbelasting. Aan de fraude maakten volgens het Openbaar Ministerie (OM) alle 1700 werknemers zich schuldig. Dat bleek dinsdag tijdens een zogenoemde regiezitting voor de rechtbank in Maastricht.

‘Dudok fraudeerde voor 6,7 miljoen

‘Zwart werken was de norm bij Dudok’, stelde officier van justitie J. van Dis. ‘Frauderen maakte onderdeel uit van het personeelsbeleid van het bedrijf. Iedereen wist het en deed eraan mee. Het gebeurde systematisch, langdurig en zeer goed georganiseerd.’

Justitie gaat vier directeuren van Dudok vervolgen voor het onjuist voeren van de administratie, het onjuist doen van aangifte bij de belastingdienst en het bijhouden van valse urenlijsten en dienstroosters. Daarnaast stelt justitie dat de directeuren een criminele organisatie vormen.

Dudok heeft vestigingen in Den Haag, Arnhem en Rotterdam, verenigd in een holding. In Rotterdam is de keten een van de grootste horecabedrijven. Bij de holding horen onder meer Café Brasserie Dudok, Floor, De Harmonie, Café Rotterdam, Las Palmas en de Cruise Terminal.

Aan acht bedrijfsleiders is inmiddels een taakstraf van 120 uur aangeboden. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de vier directeuren, van wie er drie zich tot dusver op hun zwijgrecht beroepen, zal later dit jaar plaatsvinden.

Flankerend aan de strafzaak tegen Dudok vervolgt het OM ook de leverancier van de software waarmee de fraude bij het Rotterdamse horecabedrijf werd gepleegd. Volgens justitie was die software zo ingericht om ermee te kunnen frauderen. Omdat andere horecabedrijven ook gebruik maakten van dezelfde software, bestaat bij het OM het vermoeden dat er op grote schaal is gerommeld met loon- en omzetbelasting.

De zaak kwam aan het rollen toen twee medewerkers van Dudok de belastingdienst tipten. Justitie doorzocht in januari 2004 de vestigingen van Dudok en enkele woningen. Bij dat onderzoek werden meerdere mensen aangehouden.

Volgens de advocaten van Dudok is het OM niet-ontvankelijk omdat bepaalde informatie op onrechtmatige wijze is verkregen. Het OM bestrijdt dat. De advocaten eisen bovendien dat nog een aantal getuigen wordt gehoord, voordat met de behandeling van de zaak kan worden begonnen.

De rechtbank doet binnen twee weken uitspraak over dat verzoek.

Reageer op dit artikel