nieuws

Elk uur een rookpauze in Amsterdamse danstent

Café

Bezoekers van de Amsterdamse horecagelegenheid Pacific Parc in het Westerpark kunnen ondanks het rookverbod gewoon een sigaretje opsteken. Eigenaar Koen Vollaers heeft speciale rookpauzes in het leven geroepen.

Elk uur een rookpauze in Amsterdamse danstent

De eerste officiële waarschuwing is inmiddels binnen, zei hij woensdag. ‘Maar we gaan nog wel effetjes door.’

Op de vrijdag- en zaterdagavond, als de restauranttafeltjes aan de kant zijn, licht er zo’n beetje elk uur een bord op met de tekst ‘rookpauze’. Dat gaat gepaard met rookmachines en een speciaal muziekje en blijft ongeveer zes minuten branden.

De rookpauzes zijn ‘ontdeugend en brutaal’, erkent Vollaers. ‘Ik geloof ook niet dat het een lang leven beschoren is, maar hiermee willen we toch een beetje tegengas geven.’

De horecaondernemer zegt slapeloze nachten te hebben van het idee dat hij straks behalve als gezelligheidsmaker en gastheer ook moet optreden als politieagent. ‘Het rookverbod houdt veel meer in dan het op het eerste gezicht lijkt. Ik moet erg wennen aan die betutteling.’

De rookpauzes bieden een soort tussenoplossing, zodat mensen eraan kunnen wennen dat ze straks binnen geen sigaret meer kunnen opsteken. ‘Iedereen is het er over eens dat roken een slechte eigenschap is, maar het rookverbod is er toch maar even doorheen gejast. Vooral voor de nachthoreca, het dansen het het sjansen, is het een fikse aderlating’, meent Vollaers.

Tot hoeveel bekeuringen hij het wil laten oplopen, kan hij niet zeggen. ‘We hebben daar afspraken over, maar zullen wel een paar boetes afwachten.’

Reageer op dit artikel