nieuws

Film Heinekenontvoering kan naar bioscoop

Café

De film over de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken mag gewoon vertoond worden in de Nederlandse bioscopen. Dit heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam vrijdag bepaald. Ontvoerder Willem Holleeder had een kort geding aangespannen om de film in zijn huidige vorm uit de bios te houden.

Film Heinekenontvoering kan naar bioscoop

De rechter wees de eis van Willem Holleeder, in 1983 een van de ontvoerders van Freddy Heineken en diens chauffeur, af.

Holleeder liet vrijdag via zijn advocaat Stijn Franken weten dat hij het vonnis respecteert en feliciteerde IDTV Film met de uitslag. De filmproducent toonde zich uiteraard verheugd over de uitspraak.

Meedogenloze boef

Holleeder meent dat hij in de film wordt neergezet als een meedogenloze boef, met sadistische en psychopathische trekken. Hij komt als personage in de film niet voor, in tegenstelling tot drie andere ontvoerders.

Volgens de makers is zijn persoon uit artistieke overwegingen samengesmeed met medeontvoerder Martin Erkamps, tot het fictieve personage Rem.

Voor de creatie van Rem hebben de filmmakers rijkelijk geput uit het leven van de jonge Holleeder, zo betoogden de advocaten van Holleeder tijdens het kort geding. Bovendien wordt de rol van Rem gespeeld door Reinout Scholten van Aschat en die lijkt als twee druppels water op Holleeder. Rem zal dus door het publiek wel voor Holleeder worden aangezien, voorzien Holleeder en zijn advocaten.

Maar de echte Holleeder is volgens hemzelf niet zo’n ploert als zijn look-a-like in de film. Holleeder vreest dat de bioscoopbezoeker de werkelijkheid niet van de door de makers toegevoegde fictie zal kunnen onderscheiden.

Vrijheid

IDTV heeft zich op het standpunt gesteld dat filmmakers de artistieke vrijheid moeten hebben om, ook als het om de verfilming van waargebeurde verhalen gaat, de werkelijkheid naar hun hand te zetten.

De motivering van de rechterlijke uitspraak volgt over een week. Dan is de film al in de Nederlandse bioscopen verspreid. De kans dat Holleeder alsnog beroep aantekent tegen het vonnis, lijkt klein, evenals de kans dat de bezwaren van drie andere ontvoerders tegen de film nog gevolgen hebben.

Reageer op dit artikel