nieuws

Hoger beroep om jongerenkeet

Café

De gemeente Zwartewaterland tekende maandag bij de Raad van State hoger beroep aan, omdat de rechtbank Zwolle-Lelystad de gemeente opdroeg tegen de jongerenkeet De Blokhut op te treden. De gemeente wil dit niet.

Hoger beroep om jongerenkeet

De gemeente weigert de keet aan te pakken, omdat die ‘past in het jongeren- en alcoholbeleid van Zwartsluit. De blokhut is een lichtend voorbeeld van hoe een drankkeet moet zijn’, meent de gemeente in het Reformatorisch Dagblad.

‘De keet heeft ervoor gezorgd dat onze jongeren niet aan de drugs of alcohol zijn geraakt’, zegt eigenaar van den Berg van de Blokhut.

Van den Berg handelt in houten tuinhuizen. De Blokhut is een showmodel waar zo’n zestien jongeren bijeenkomen. Het gaat om een vaste vriendenclub waarvan om de week twee vrienden de koelkast vullen met drank en andere versnaperingen.

De gemeente vindt het een onschuldige verlenging van de huiskamer waar jongeren zich in ontspannen sfeer kunnen vermaken. Het Bureau Eerlijke Mededingen (BEM) en KHN zien de blokhut echter als een oneerlijke concurrent van gewone cafés en bars.

De organisaties eisen dat overheden paal en perk stellen aan semicommerciële drankketen waar veel jongeren tegen betaling drank kunnen nuttigen. Aangezien dergelijke keten geen vergunningen hebben en niet aan horeca-eisen hoeven te voldoen, kunnen ze veel goedkoper werken.

Woordvoerder van het BEM zegt tevreden te zijn wanneer de gemeente zich aan het nieuwe drankketenbeleid houdt. Dat onderscheidt drie typen keten: de huiskamerkeet, de buurtkeet en de commerciële keet. De laatste twee moeten verdwijnen; alleen de ‘huiskamerkeet’ is toegestaan.

Volgens de woordvoerder is het probleem opgelost als de jongeren van de Blokhut in het huis van Van den Berg gaan zitten.

De raad van State moet de komende weken onderzoeken of bezoekers van de Blokhut naar de garage of kelder van de Van den Bergs moeten verkassen of in het showmodel-tuinhuis kunnen blijven.