nieuws

Jonge jenever nog steeds meest gedronken

Café

Jonge jenever is nog steeds de meest gedronken sterke drank van Nederland. Per jaar slaan we gezamenlijk 13,5 miljoen liter achterover. Whisky volgt met 9,3 miljoen liter op de tweede plaats maar vertoont wel een stijging van vijf procent.

Jonge jenever nog steeds meest gedronken

Likeur volgt op plaats drie in de ranglijst van meest populaire sterke dranken met een totaal van 8,2 miljoen liter.

De totale consumptie van gedistilleerde dranken is in 2010 nagenoeg hetzelfde gebleven als het voorgaande jaar. Er is slechts een stijging van 0,5 procent gemeten. De verkoop kwam daarmee uit op 65 miljoen liter.

De verkoop van premixdranken, die niet zijn meegenomen in deze 65 miljoen liter, is wel gedaald van 9,4 miljoen liter in 2009 naar 8,9 miljoen liter in 2010. Gemeten in liters pure alcohol bedraagt de daling van gedistilleerd slechts 0,5%, van 209.000 naar 208.000 hectoliters pure alcohol.

Dit blijkt uit de kerncijfers van de gedistilleerd branche die bekend zijn gemaakt door de Commissie Gedistilleerd.

De afzet van sterke drank is in 2010 iets gestegen met 36.800 liter door een stijging van import van 1%. In liters pure alcohol per hoofd van de bevolking komt dit op 1,26 liter.

De accijnsopbrengst over 2010 daalde met 1 miljoen euro. Van de 27 EU-landen heeft Nederland na de Scandinavische landen en de Britse eilanden, een relatief hoog accijnstarief. In Roemenië, Bulgarije en Cyprus is het accijnstarief het laagst.

Reageer op dit artikel