Koffiebonen en suiker duurder, cacao goedkoper

Koffiebonen en suiker duurder, cacao goedkoper

De prijs van robustakoffiebonen is over heel 2010 met 57 procent gestegen. De prijs van een ton robusta bedroeg vrijdag op de Londense grondstoffenmarkt 2097 dollar (1567 euro) tegen 1332 dollar aan het einde van 2009.

De flinke prijsstijging van robustakoffiebonen kwam onder meer doordat Vietnam, de belangrijkste producent van die koffiesoort, dit jaar kampte met vertragingen bij de oogst door zware regenval. Daarnaast had Vietnam last van droog weer tijdens het groeiseizoen, waardoor veel bonen kleiner zijn dan normaal.

Ook witte suiker werd in 2010 duurder. De prijs van een ton verwerkte suiker steeg 9 procent tot 777,50 dollar (581 euro). Dit kwam onder meer door een beperkt aanbod wegens de slechte weersomstandigheden in belangrijke suikerproducerende landen. Ook is de vraag naar suiker gestegen.

Cacao, de belangrijkste grondstof voor chocolade, werd afgelopen jaar juist 11 procent goedkoper. Dat is de eerste prijsdaling in vier jaar. De prijs van een ton cacao stond vrijdag op 2029 pond (2356 euro). De cacaoprijs staat onder druk door het ruime aanbod van cacao vanuit West-Afrika.