Ondernemers moeten proactiever zijn en nog beter opkomen voor hun belangen aldus de jurist die een belangrijke rol speelde tijdens de terrasdiscussies in Amsterdam. Gasten mochten daar niet staande drinken op het terras.
Het staande drinken wordt nu gedoogd, maar andere juridische angels rondom het terras spelen nu. Gemeenten beknibbelen op vierkante meters en ondernemers rondom een centraal plein zijn vaak niet homogeen georganiseerd om tegenwicht te bieden.
'Dat is niet slim, de belangen zijn groot', aldus Meester, 'één extra tafeltje op een terras op een A-locatie in Amsterdam levert €30-40.000,- extra omzet op.' Ook op het gebied van goodwill zijn ondernemers niet goed onderlegd. 'Ze vragen goodwill voor een goedlopend terras, maar vergeten dat de gemeente eigenaar is van de vergunning.'
Meester pleit voor het gezamenlijk optrekken tegen de gemeente van horeca-ondernemers waar mogelijk onder leiding van een onafhankelijke derde partij. 'Ook moeten ondernemers proactief vergunningen aanvragen. 'Vraag nu maar vast je vergunning aan voor over twee jaar. Dan sta je sterk.'
Meester deed zijn uitspraken in het kader van de aftrap van Misset Horeca Lipton Ice Terras Top100. De inschrijving daarvan is per direct geopend.