nieuws

Rechtszaak om roken in kleine cafés

Café

Enkele belangenorganisaties van rokers bereiden namens hun achterban en tientallen cafés een rechtszaak voor tegen de Nederlandse Staat. Ze willen dat er bij het rookverbod voor de horeca een uitzondering wordt gemaakt voor kleine cafés.

Rechtszaak om roken in kleine cafés

Dat heeft een woordvoerder van een van de organisaties, Forces Nederland, zaterdag laten weten.

De rokersclubs zijn bang dat veel kleine cafés het rookverbod dat op 1 juli ingaat, niet zullen overleven omdat een deel van hun klandizie wegblijft. ‘Grotere cafés kunnen een rookruimte maken. Het is dan duidelijk waar dadelijk rokers heengaan als ze naar een café willen’, aldus de zegsman van Forces Nederland, dat samen met de Stichting Rokers Belangen en de Partij Tegen Betutteling de zaak tegen de Staat aanspant.

De woordvoerder wijst op landen als Ierland en Schotland waar volgens hem sinds de invoering van het rookverbod tientallen kleine pubs het loodje hebben gelegd.

‘Het is oneerlijk omdat kleine zaken geen geld en ruimte hebben om op het verbod in te springen. In een land als Denemarken geldt het verbod niet voor zaken kleiner dan 40 vierkante meter’, aldus de zegsman.

Forces Nederland is een van de initiatiefnemers van de internationale koepelorganisatie International Coalition Against Prohibition (ICAP) die zaterdag is opgericht. Vertegenwoordigers uit tien landen bekrachtigen op een schip op het IJsselmeer de statuten van de ICAP.

Reageer op dit artikel