nieuws

Streekgerechten favoriet bij topcafés

Café

Uit een analyse van de formulieren die de Top 100 cafés naar de redactie stuurden komen interessante tendensen naar voren. In dit moeilijke horecajaar nam de functie van eten in het café toe. Meer en meer zaken proberen de op drank inleverde omzet te compenseren met het serveren van eten. Eten dat bovendien steeds vaker uit de streek afkomstig is. Ook waren veel cafés dit jaar opvallend actief bij het op poten zetten van festivals en evenementen.

Streekgerechten favoriet bij topcafés

Streekgerechten. Al langer populair bij de betere restaurants, maar dit jaar gingen ook veel (eet)cafés er mee aan de slag. ‘Kaas komt nu van ambachtelijke kaasboerderij ’t Hoepel en de worst uit de worstmakerij van Keurslager Gerard Kosse’, schrijft Bas Boerrigter van De Engel in Oldenzaal (nr. 9). Bij de nummer vijf in de lijst, De Nieuwe Dikke Dries in Utrecht, staan nu de biologische bieren van De Leckere uit De Meern (bij Utrecht) op de kaart en is de saté van Baambrugs big het meest verkochte gerecht.

Bij In de Wildeman in Amsterdam (nr. 10) lopen ze op dit terrein natuurlijk al een paar jaar op de troepen vooruit. Dit café haalt al sinds jaar en dag de ossenworst van slager Reinhart. Eén van de beste adresjes voor deze lekkernij in de hoofdstad en op een steenworp afstand gelegen bovendien.

Evenementen volop dit jaar. Salden in Limbricht (nr. 76) zette dit jaar alles op alles de omzet op peil te houden. Het bedrijf organiseerde dan ook een kinderkermis voor de deur, met 700 bezoekers, evenals een kerstmarkt, een kaarttoernooi in het café en een Paaskermis.

Eric Harder van De Pintelier in Groningen (nr. 7) was medeorganisator van een culinaire markt bij hem in de buurt en zette een biermarkt op poten met twaalf verschillende brouwerijen. Andere zaken, zoals De Zwijger in Houten zochten de samenwerking met collega’s om gezamenlijk activiteiten op poten te zetten.

» Bekijk hier de complete Café Top 100

Reageer op dit artikel