nieuws

Grolsch-topman: ‘Biermarkt zit helemaal niet op slot

Café

Bierbrouwer Grolsch mengt zich nu ook in de bierdiscussie. De brouwer ontkent de bewering van KHN dat de biermarkt op slot zou zitten. ‘De markt zit helemaal niet op slot. Dat is een grove overdrijving,’ zegt Grolsch-topman Tom Verhaegen.

Grolsch-topman: ‘Biermarkt zit helemaal niet op slot

‘Het is goed tegenwicht te bieden aan de lawine van negatieve publiciteit die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) over de brouwerijen heeft uitgestort,’ verklaart Grolsch topman Tom Verhaegen zijn inbreng in de discussie in het Financieele Dagblad van zaterdag 26 januari.

Volgens Verhaegen wisselt bij Grolsch jaarlijks 8 tot 10 procent van de horecaklanten van brouwer. ‘KHN zegt voortdurend dat horecaondernemers gebonden zijn aan de brouwerij. Maar in het overgrote deel van de gevallen gaat het om bruikleenvergoedingen voor de tapinstallaties. Bij bruikleen voelen de cafes nauwelijks hinder omdat bij overstap de nieuwe brouwer deze apparatuur altijd overneemt.’

Hoewel Verhaegen zegt geen voorstander te zijn van de rol van horeca-financier van brouwerijen, stopt Grolsch er niet mee. ‘De reden dat we het doen is omdat andere partijen zoals banken huiverig zijn.’ Grolsch bezit zo’n tachtig horecapanden. Dat Grolsch hiervoor een vergoeding krijgt, vindt de brouwer logisch. ‘Dit is een non-discussie. Als we zelf geld steken in zo’n zaak en veel risico nemen, is het logisch dat we daar een vergoeding voor krijgen.’

De NMa doet onderzoek naar de Nederlandse biermarkt en wil zo snel mogelijk met een oordeel naar buiten komen.

Reageer op dit artikel