nieuws

Veel gemeentes gaan alcoholleeftijd niet direct controleren

Café

Eén derde van de gemeentes in Nederland gaat niet direct na 1 januari 2014 de nieuwe leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol controleren. Naast Katwijk zijn dit onder andere ook Breda, Weert, Schagen, Duiven, Boxmeer en Soest.

Veel gemeentes gaan alcoholleeftijd niet direct controleren

Dat veel gemeentes de nieuwe leeftijdsgrenzen niet direct gaan handhaven blijkt uit onderzoek van de NOS.

De gemeente Katwijk gaf eerder openlijk al aan niet direct te gaan handhaven op de nieuwe leeftijdsgrens van 18 jaar voor het drinken van alcohol. Schagen, Breda, Bergen, Larderd, Nederlek, Boxmeer, Duiven, Eijsden, Buren, Kampen, Lochem en Soest delen het standpunt van Katwijk en gaan niet handhaven.

KHN-voorman Lodewijk van der Grinten noemt het voor de NOS-camera onbegrijpelijk. Hij denkt dat de grote verschillen in handhaving oneerlijke concurrentie in de hand werkt. ‘Het is van der zotte dat een overheid wetten uitvaardigd en dat er dan burgemeesters zijn die in de openbaarheid zeggen dat ze nog niet zeker weten of ze deze wetten wel gaan naleven.’

Diverse horecabedrijven verhogen per 1 januari de toegangsleeftijd van 16 naar 18 jaar. In Hilversum en Den Bosch zijn al horecaondernemers die hun bedrijf geheel alcoholvrij maken.

Reageer op dit artikel