NVWA: Steeds minder rokers in horeca

NVWA: Steeds minder rokers in horeca

In discotheken en cafés wordt steeds minder gerookt. 71 Procent is nu rookvrij. In het najaar van 2012 was dit percentage nog 61 procent. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In restaurants, hotels, cafetaria's, sportkantines en gelegenheden voor kunst en cultuur is de naleving van het rookverbod met 96 procent onverminderd hoog. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Intraval in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Uit het onderzoek blijkt ook dat in steeds minder gelegenheden asbakken staan. De aan- of afwezigheid van asbakken geeft een goed beeld in hoeverre horecaondernemers een rookvrije omgeving nastreven. In het najaar van 2012 stonden volgens de NVWA in 37 procent van de cafés, discotheken en eetcafés asbakken. In het najaar van 2013 was dit 29 procent.

Opvallend is dat steeds meer kleine cafés, waar gerookt mag worden, rookvrij zijn. In het najaar van 2012 was dit percentage nog 31 procent, in het najaar van 2013 was dit 43 procent.

Van 1 januari tot eind november 2013 voerden inspecteurs van de NVWA in totaal 16.657 rookinspecties uit en zijn er 1.686 maatregelen genomen. Het grootste deel – namelijk 1.063 - van deze maatregelen (waarschuwingen of boetes) werden uitgedeeld aan cafés en discotheken. De boete voor een 1e overtreding bedraagt € 600. Bij herhaling kan dit oplopen tot € 4.500.