nieuws

‘Erkende leeftijdscontrole in alle cafés

Café

Alle cafés maar ook supermarkten en slijterijen moeten een door de overheid erkend systeem gaan gebruiken om de leeftijd te controleren van gasten die alcohol en tabak willen kopen. De ChristenUnie komt met een initiatiefwetsvoorstel waarin dat wordt geregeld.

‘Erkende leeftijdscontrole in alle cafés

Jongeren onder de 18 jaar mogen sinds begin dit jaar geen alcohol en tabak meer kopen. Maar volgens Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie schiet de handhaving van die leeftijdsgrens nogal tekort. Er bestaan systemen waarbij iemands leeftijd, via een camera, op afstand kan worden gecontroleerd.

Als de koper dan onder de 18 blijkt te zijn, blokkeert de kassa. Cafés en winkels moeten zulke systemen gaan gebruiken, omdat die volgens Voordewind veel effectiever zijn dan controles door bijvoorbeeld portiers of kassières.

Hij kondigde zijn wetsvoorstel afgelopen weekend aan naar aanleiding van een uitzending van het radioprogramma Argos over de gebrekkige leeftijdscontrole. De handhaving moet snel verbeteren, vindt Voordewind, want het is volgens hem voor jongeren onder de 18 nog kinderlijk eenvoudig om alcohol en tabak te kopen.

‘De rekening mag niet bij de belastingbetaler neergelegd worden of bij de gemeente. Zoals bedrijven hun brandveiligheid op orde moeten hebben, zouden ook de horeca en supermarkten hun handhaving sluitend moeten krijgen’, aldus het Kamerlid.

Onnodige kosten

Regeringspartij VVD zal het voorstel van de ChristenUnie niet steunen. Volgens het liberale Kamerlid Arno Rutte zijn ondernemers zelf verantwoordelijk voor het controleren van de leeftijd. ‘Het is onacceptabel om ondernemers nodeloos op kosten te jagen met een verplicht leeftijdsverificatiesysteem’, aldus Rutte.

Reageer op dit artikel