nieuws

Asahi koopt ook Oost-Europese merken SABMiller

Café 2573

Bierbrouwer Asahi koopt na Grolsch ook de Oost-Europese merken van SABMiller. De Japanse brouwer betaalt 7,3 miljard euro voor ondermeer het Tsjechische Pilsner Urquell en het Poolse Tyskie.

Asahi koopt ook Oost-Europese merken SABMiller

Om van de Europese Commissie toestemming te krijgen voor de megafusie verkochten AB InBev en SABMiller eerder onder meer Grolsch en het Italiaanse Peroni aan Asahi. Daar komen nu ook Pilsner Urquell (Tsjechië), Tyskie en Lech (Polen), Ursus (Roemenië), Dreher (Hongarije) en Topvar (Slowakije) bij.

Beleggers niet enthousiast

Dat Asahi in de markt was voor deze Oost-Europese biermerken, was al langer publiek geheim. De Japanse zakenkrant Nikkei wist eerder op dinsdag als eerste te melden dat de partijen een deal hadden. Beleggers reageerden daar niet erg enthousiast op, het aandeel verloor in Tokio ruim 5 procent.

Prijs aan de hoge kant

De prijs die de Japanners betalen, lijkt dan ook aan de hoge kant. De afgelopen maanden zongen bedragen rond tot zo’n 5 miljard euro. Net als bij Grolsch en Peroni moest Asahi naar verluidt met name opbieden tegen investeringsmaatschappijen.

Grootste brouwer ter wereld

Ook in onder meer de Verenigde Staten en China moesten AB InBev en SABMilller merken afstoten om mededingingsbezwaren weg te nemen. De fusie tussen de twee grootste bierproducenten ter wereld werd in oktober afgerond. Heineken is de nieuwe nummer twee.

Reageer op dit artikel