Rookverbod in horeca beter nageleefd

Rookverbod in horeca beter nageleefd

De horeca houdt zich steeds beter aan het rookverbod. Dat blijkt uit een jaarlijkse controle van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vorig jaar werden ruim 1150 boetes uitgedeeld tegen ruim 1600 in 2015, terwijl er vorig jaar meer controles waren (25.666) dan in 2015 (22.510). De boetes variëren van 400 euro tot maximaal 4500 euro bij herhaaldelijke overtreding. Voor grote bedrijven met meer dan vijftig medewerkers is dat 1200 tot maximaal 9000 euro.

Lees ook: Rookruimten in horeca toegestaan

Verder blijkt uit de controle dat verkopers van tabak hun waar minder vaak verkopen aan jongeren onder de achttien jaar; gemiddeld houdt 43 procent zich aan de regel tegen 27 procent het jaar ervoor. De supermarkten scoren met ruim 70 procent het hoogst, cafés en andere uitgaansplekken met respectievelijk 33 en 30 procent het laagst. Verkopers die in de fout gaan krijgen een boete, bij drie overtredingen volgt een tijdelijk verkoopverbod. In 2016 werd zo'n verbod elf keer opgelegd, voor een periode van een tot twaalf weken.

Sigarettenautomaat

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) is blij met de cijfers, maar benadrukt dat er nog meer moet gebeuren. Zo vindt de bewindsman onder meer dat jongeren nog te gemakkelijk bij een tabaksautomaat aan sigaretten kunnen komen.

Het kabinet liet eind vorig jaar weten met een uitstalverbod te komen, waardoor tabaksproducten voortaan uit het zicht moeten staan. In het voorjaar wil Van Rijn zijn voorstel hiervoor naar de Tweede Kamer sturen.