nieuws

Bierbrouwer Gulpener treedt toe tot craftbierclub Craft

Café 1897

Bierbrouwer Gulpener treedt per 1 juli 2017  toe tot craftbiervereniging Craft. De branchevereniging blijft zich richten op de kleine brouwers, maar volgens de Craft past Gulpener in het plaatje als onafhankelijke brouwer met een passie voor het brouwen van mooie bieren. ‘Toetreding Gulpener voelt als erkenning.’

Bierbrouwer Gulpener treedt toe tot craftbierclub Craft

In de branche van de kleine onafhankelijke Nederlandse bierbrouwer is CRAFT met ruim 160 leden inmiddels een gevestigde naam. Craft zegt het afgelopen jaar een flinke professionaliseringsslag te hebben gemaakt, onder andere zichtbaar in evenementen als de Dutch Craft Beer Conference begin dit jaar.

‘Toetreding Gulpener is erkenning en versterking’

De aandacht voor craftbier van eigen bodem groeit, zo blijkt ook uit de aansluiting van Gulpener bij dit brouwerscollectief. ‘Wij zien dit als een erkenning en versterking van onze professionaliteit en zijn dan ook zeer blij met de toetreding van Gulpener’, stelt Jitze Vellenga, verenigingsmanager van Craft. ‘We zien er naar uit om samen met Gulpener nog meer kleur aan het bierlandschap te geven.’

‘Het juiste DNA’

Leden van Craft ‘mogen’ maximaal 1 miljoen hectoliter brouwen en dienen onafhankelijk, authentiek en eerlijk te brouwen. Het DNA van Gulpener sluit hier naadloos op aan, zo constateerden bestuurders Michel Ordeman en Paul Brouwer die een bezoek aan de Limburgse

Michel Ordeman met Lydian-Zoetman-Ordeman Jopen speciaalbier

Jopenbrouwer en Craft-voorzitter Michel Ordeman, met Lydian-Zoetman-Ordeman.

brouwerij brachten. Brouwer: ‘Omdat Gulpener qua omvang een beetje een vreemde eend in de bijt is, zijn we met deze aanvraag extra zorgvuldig omgegaan. Maar uit ons bezoek bleek al snel dat Gulpener aan alle eisen voldoet en de prioriteiten en ambities van Gulpener erg goed passen bij onze vereniging.’

Pilsner blijft belangrijk voor Gulpener

Jan-Paul en Maartje Rutten van Gulpener gaven in gesprekken met Craft aan dat pilsner een belangrijk product voor Gulpener blijft. Echter ligt de focus de laatste jaren vooral op speciaalbier. Dat bepaalt bijna 50% van het geproduceerde volume. Ook de ontwikkeling van een bierkennis- en belevingscentrum, het Gulpener BrouwLokaal, met onder andere een microbrouwerij is volledig gericht op het experimenteren met smaken, stijlen en grondstoffen. Dit met als doel een bijdrage te leveren aan de speciaalbier-cultuur.

‘Trots te mogen toetreden tot Craft’

Directeur Jan-Paul Rutten: “Onze passie ligt bij het brouwen van speciaal bieren. Gulpener voelt zich al jaren onderdeel van de

Gulpener-directeur Jan Paul Rutten.

Craftontwikkeling in Nederland. Door de komst van onze brouwmeester Steven van den Berg is deze ontwikkeling nog eens extra bekrachtigd. Heel tof dat we ons nu mogen aansluiten bij CRAFT. Met gepaste trots kijken we er enorm naar uit om samen met de andere CRAFT-brouwers van Nederland de biercultuur van ons land verder te ontwikkelen.’

Craft: voor de onafhankelijke bierbrouwer

Craft is de branchevereniging van onafhankelijke Nederlandse brouwers. De vereniging is in 2003 opgericht onder de naam Klein Brouwerij Collectief (KBC) en in 2016 gewijzigd in Craft. De vereniging heeft inmiddels meer dan 160 leden en promoot en behartigt de belangen van haar leden richting markt, media en politiek.