nieuws

‘Sigarettenautomaten binnen vijf jaar uit alle horeca’

Café 1473

Sigarettenautomaten moeten in 2022 uit alle horecagelegenheden verbannen zijn. Dat schrijft staatssecretaris van Volksgezondheid, Martin van Rijn, aan de tweede kamer. Supermarkten mogen binnen drie jaar geen uitgestalde tabak meer hebben.

‘Sigarettenautomaten binnen vijf jaar uit alle horeca’

Winkels die tabak verkopen moeten hun rookwaren binnen vijf jaar aan het zicht onttrekken. Alleen voor speciaalzaken maakt staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid een uitzondering. Supermarkten mogen hun tabak zelfs al in 2020 niet langer uitstallen, schrijft Van Rijn aan de Tweede Kamer.

Speciaalzaken: geen tabak in etalages

Tankstations, kiosken, drogisterijen, boekwinkels en andere verkooppunten krijgen twee jaar langer de tijd. Winkels die niets anders dan tabak verkopen mogen hun waar nog wel aan klanten tonen, maar niet meer in hun etalages.

Lees ook: Rookverbod beter nageleefd

Automaten in 2022 uit horeca

Met het uitstalverbod is ook zelfbediening voortaan taboe. Dat maakt de drempel om rookwaren te kopen te laag, vindt Van Rijn. Graaibakken in winkels en sigarettenautomaten in de horeca moeten daarom in 2022 verdwenen zijn.

‘Ook waterpijp onder rookverbod’

De staatssecretaris vindt ook dat het roken van kruidenmengsels met een waterpijp onder het rookverbod moet vallen. Sommige mengsels bevatten nicotine en kunnen dus verslavend zijn. Ook kunnen ze dezelfde aandoeningen veroorzaken als gewone tabak.