nieuws

Gijs Lenting, zoon van Ton Lenting, start eigen horecabedrijf

Café 2182

Gijs Lenting, de zoon van horeca-adviseur Ton Lenting, opent vrijdag 1 september officieel de deuren van zijn eigen zaak. Gijs Lenting draait al sinds 22 augustus in zijn Lokaal De Ruyter in de Nijmeegse wijk Bottendaal.

Gijs Lenting, zoon van Ton Lenting, start eigen horecabedrijf

Gijs Lenting (24) was met de vorige eigenaren van Lokaal de Ruyter – Jean Paul Padoel en Rosmijn Raanhuis – in onderhandeling toen het bedrijf failliet ging. ‘Uiteindelijk heb ik het van de curator gekocht. Hij kende de voorgeschiedenis dus van de prijs ging niet veel meer af.’

Het pand is een jaar geleden ingrijpend verbouwd: nieuwe keuken, nieuwe toiletgroep in de kelder et cetera. ‘Ik heb de kleuren veranderd; lichter en frisser om er mijn eigen stempel op te drukken. Verder hoefde er niet veel te gebeuren. De naam behoud ik. ‘Lokaal’ dekt wat mij betreft de lading omdat het niet gaat om alleen café en ook niet om alleen eetcafé. Ik heb er een regeltje aan toegevoegd en dat is: wijn bier eten. Bewust in die volgorde.’

‘De vorige eigenaren doopten de locatie die lang draaide onder de naam De Kroeg al om tot Lokaal de Ruyter, vernoemd naar de locatie aan de De Ruyterstraat 2. Het vastgoed is niet in handen van Gijs Lenting. De Ruyter ligt buiten het centrum van Nijmegen, in de wijk Bottendaal. ‘Een dorp binnen Nijmegen’ omschrijft Lenting het. ‘Maar toch overal dichtbij.’

Gijs Lenting De Ruyter Nijmegen

Gijs Lenting: net de sleutel van z’n eigen bedrijf Lokaal De Ruyter in Nijmegen

Naast wijn en bier (Grolsch: Kornuit en Peroni plus tien tapkranen met kleinere bieren) voert Lenting een menukaart met bijvoorbeeld een broccolisoep met zalm, tomaten carpaccio, spare ribs en saltimbocca. Niet te ingewikkeld, maar zeker smaakvol.’

Over de rol van zijn vader in het geheel benadrukt Gijs Lenting dat het echt zijn eigen zaak is. ‘Natuurlijk zijn mijn ouders Ton en Mieke een goed klankbord en is pa ook eens me geweest naar de brouwer, maar ze hebben me echt niets opgelegd. Ze kijken kritisch mee, als ervaringsdeskundigen.’

Grolsch op tap

Door het faillissement verviel het contract van de vorige eigenaar met Grolsch. ‘Maar ook wij kwamen bij deze brouwer uit. En Kornuit past bij m’n zaak.’ Naast Kornuit en Peroni van Grolsch voert Lenting nog tien andere, kleinere brouwers op tap. Bijvoorbeeld bier van Gebrouwen door Vrouwen.

De financiering is uit meerdere potjes opgebouwd. Een kwart legde Gijs Lenting zelf in, zijn ouders deden tevens een kwart, net als de bank. Het laatste kwart komt uit crowdfunding. ‘Deze laatste groep investeerders van dertig mensen krijgen een rendement van 10 procent in de vorm van bestedingen bij De Ruyter. Daarmee zijn het direct dertig ambassadeurs.’

Gijs Lenting

Gijs Lenting is de zoon van Ton en Mieke Lenting, voormalig horecaondernemers en nu actie als horeca-adviseurs. ‘Vanaf mijn veertiende werk ik al in de horeca,’ verklaart Gijs Lenting zijn stap naar het ondernemerschap. Ik heb Middelbare Hotelschool gedaan, aan De Rooi Pannen in Tilburg, daarna nog 1,5 jaar commerciële economie. Telkens met bijbanen in de horeca. Stage heb ik gelopen bij Okura en bij Hutten Catering. Ik begon als knul in de afwas bij Restaurant Puur in Berg en Dal. Daar ben ik even weggeweest vanwege mijn stage en ook weer teruggekomen. Bij Toon in Nijmegen heeft Lenting ook geruime tijd gewerkt.

Ton en Mieke Lenting

Ton en Mieke Lenting verwelkomen deelnemers Mobiele Horecatraining 2015

Wanneer begin jij?

De vraag: wanneer begin jij voor jezelf, kreeg Gijs Lenting vaak naar zijn hoofd geslingerd. Dat het er ooit van zou komen, wist ik. Niet wanneer of waar. Ik had nooit het doel om voor mijn 25ste te beginnen, maar het kriebelde altijd al wel. Na mijn Middelbare Hotelschool twijfelde ik nog een beetje en startte daarom met Commerciële Economie, maar dat heb ik niet afgemaakt. Op een gegeven moment kwam deze locatie op mijn pad en toen wist ik het zeker. Voor ik zelf de sleutel in handen had, duurde wel wat langer dan verwacht…’

Lenting wil zijn volgende grote stap niet overhaast nemen. ‘Dat hoor ik heel vaak van mijn ouders. “Niet te snel groeien. Krijg eerst dit helemaal in de vingers.” Dus de komende vijf jaar heeft De Ruyter mijn volledige focus, besluit Gijs Lenting lachend.

Reageer op dit artikel