AB InBev bedenkt duurzamer proces voor koolzuur in bier

AB InBev bedenkt duurzamer proces voor koolzuur in bier

AB InBev heeft een nieuwe methode bedacht voor het toevoegen van koolzuur in bier. In de nieuwe methode gebruikt de brouwer stikstof en hoeft het water niet tot het kookpunt te worden verwarmd. Dat levert een uitstootreductie op van minimaal 5 procent.

AB InBev, maker van onder meer Stella Artois, Jupiler en Hertog Jan, heeft een duurzamer proces ontwikkeld voor het toevoegen van koolzuur tijdens het brouwproces. Hierbij wordt het water wel verwarmd, maar niet helemaal tot het kookpunt. Ook wordt er stikstof toegevoegd om koolzuur te creëren. Hierdoor komt er geen CO2 vrij tijdens het proces en wordt er minder water en warmte gebruikt. Volgens AB InBev is een jaarlijkse uitstootreductie van 5 procent mogelijk als de nieuwe methode wordt doorgevoerd bij al hun brouwerijen, schrijft The Guardian.

Energiebesparing van 80%

David de Schutter (onderzoeksdirecteur van Ab InBev voor Europa): ‘Koken en het koolzuur zijn essentieel in het brouwproces. Elke brouwer doorloopt een kookproces. Onze innovatie is om alles op te warmen tot net onder het kookpunt, wat op dit moment een energiebesparing van 80 procent oplevert. Er komt veel minder stoom vrij, waardoor je minder water gebruikt. In ons geval is het gelukt om van 5 procent verdampt water naar minder dan 1 procent te gaan’.

Als deze nieuwe techniek wordt toegepast in alle AB InBev-brouwerijen ter wereld, vermindert de uitstoot van CO2 met 5 procent per jaar. Dat is ongeveer gelijk aan het energieverbruik van 120.000 gezinnen.

Gratis voor kleine brouwerijen

Het bedrijf, dat hoopt dat alle brouwerijen de techniek binnen 10 jaar zullen overnemen, wil de nieuwe (en gepatenteerde) technologie gratis delen met kleinere brouwers. Grote brouwerijen wordt om een vergoeding gevraagd, maar dat geld wil AB InBev inzetten voor verder onderzoek om de ecologische voetafdruk nog verder te verkleinen.

Koolzuur bepaalt mede de smaak

Hoewel koolzuur bepalend is voor de smaak van bier, zegt Ab InBev dat de smaak niet verandert door deze duurzamere methode. Het koolzuur in het beginstadium van het brouwproces is belangrijk voor het verwijderen van ongewenste aroma’s uit onder meer het graan.

Een bijkomend voordeel van de nieuwe methode is dat bier ook langer vers blijft, doordat het in een vroeg stadium op een lagere temperatuur wordt gezet. Het koolzuur dat in het eindproduct overblijft, moet nog op de traditionele manier worden geproduceerd. Dat ontstaat door de vertering van suikers door gist of door drukverhoging door het toevoegen van CO2 tijdens het afvullen van de fusten.

Lees ook: AB InBev wil kwart minder broeikasgassen uitstoten