Horeca bovenaan in vakantiebaan-top 3

Horeca bovenaan in vakantiebaan-top 3
Koos Groenewold

De horeca staat bovenaan in de vakantiebaan-top 3. Met op de eerste plek (35%) werken in een restaurant, café of snackbar. Op de tweede plaats (20%) werken in een winkel of supermarkt en op de derde plek (14%) bij een zwembad, hotel of bungalowpark.

Dat blijkt uit onderzoek van recruitmentspecialist YoungCapital onder 500 Nederlandse jongeren tussen de 16 en 25 jaar. 54% van de jongeren met een vakantiebaan spaart voor leuke dingen, zoals een vakantie. 45% voor andere belangrijke dingen, zoals een auto, en 30% voor de studie. Meer dan de helft van Nederlandse jongeren spaart deze zomer voor een vakantie.

Slechts 29% van de jongeren neemt een zomerbaantje voor de ervaring. En 11% doet het puur om nieuwe vrienden te maken. Het leukste aan de zomerbaan is volgens de jongeren,  naast een goed salaris (61%),  de leuke collega’s (48%).

Salaris

Vakantiebaantjes voor scholieren en studenten liggen in veel sectoren voor het oprapen. Het tekort aan zomerkrachten draagt eraan bij dat jongeren gemiddeld meer verdienen dan vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek waarvan FNV Jong de resultaten vorig jaar zomer presenteerde. Wie voor het hoogste salaris gaat, kan het beste een zomerbaantje zoeken als schoonmaker, bleek uit dat onderzoek. Met een uurtarief van gemiddeld 10,99 euro is dat het best betaalde vakantiewerk. Ook in de industrie, op kantoor en in de zorg liggen de lonen relatief hoog, met bedragen rond de 10 euro per uur. Een baantje in de kroeg of bij de boer levert het minste op, gemiddeld minder dan 7 euro per uur.

Gemiddeld uurloon

Over de hele linie lag het gemiddelde uurloon vorig jaar op 8,21 euro. Dat is 1,25 euro meer dan het jaar daarvoor. Dat komt door schaarste, maar ook doordat jongeren vanaf 22 jaar sinds 1 juli 2017 niet langer genoegen hoeven nemen met het minimumjeugdloon. In de voorgaande drie jaren gingen de lonen juist omlaag.

Meisjes verdienen gemiddeld iets meer

Voor het eerst verdienen meisjes gemiddeld iets meer dan jongens. Dat komt vooral doordat vrouwen in de groep van 24 tot en met 29 jaar vaak bijklussen in de zorg of detailhandel, terwijl veel van hun mannelijke leeftijdgenoten in de horeca werken. Dat scheelt meer dan 2 euro per uur in salaris.