nieuws

Overheid wil stuntaanbiedingen alcohol verbieden en roken ontmoedigen

Café 2529

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport werkt aan een Nationaal Preventieakkoord. In het akkoord leggen zij met een zo’n 50 maatschappelijke organisaties gezamenlijke maatregelen vast om gezondheidsproblemen aan te pakken. Roken wordt nog meer ontmoedigd en grote kortingen op drank zijn straks verboden.

Overheid wil stuntaanbiedingen alcohol verbieden en roken ontmoedigen

Met het preventieakkoord van staatssecretaris Blokhuis wil hij bereiken dat er in 2040 een rookvrije generatie zal zijn en dat mensen gezonder worden. De inzet op de 3 thema’s – roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik – wordt breed gedeeld. Roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik schaden de gezondheid en leiden tot gezondheidsverlies en vaak tot ziekte.

Roken op scholen, zorginstellingen, de kinderopvang, sportclubs, in speeltuinen en bij kinderboerderijen wordt helemaal verboden. Rookruimtes bij bedrijven verdwijnen. Dat staat in een concept van het zogenoemde preventieakkoord dat in handen is van RTL Nieuws. Ook e-sigaretten, met én zonder nicotine, gaan onder het rookverbod vallen. Of er ook een rookverbod op het terras komt, is nog niet bekend.

Geen stuntaanbiedingen alcohol

In 2025 krijgen bedrijfsrestaurants en schoolkantines een gezond aanbod. Ook komt er een einde aan stunten met bier en wijn in supermarkten en slijterijen. Bij 80 procent van de sportclubs mag in 2040 geen alcohol meer worden geschonken als jeugdteams moeten spelen. Aan happy hour komt bij die sportclubs helemaal een einde. Over het niet langer gedogen van het wijntje bij de kapper wordt nog onderhandeld. Eind deze maand moet het akkoord gepresenteerd worden. De maatregelen zullen tussen 2020 en 2040 ingaan. Het moet in 2040 leiden tot veel gezondere Nederlanders.