nieuws

Foodhal in winkelcentrum Magna Plaza Amsterdam

Café 7031

Op de tweede verdieping van Magna Plaza aan de Nieuwezijds Voorburgwal  in Amsterdam komt The Food Department. Een foodhal met ruim 15 stands, 3 bars en een koffiecorner. Een van de betrokken personen is Laurens van Rooijen.

Foodhal in winkelcentrum Magna Plaza Amsterdam
Edwin Spier en Laurens van Rooijen

De foodhal in Magna Plaza is straks zeven dagen per week geopend, van tien tot tien. Het gaat om een project van 1100 vierkante meter. Horecaondernemers kunnen zich nog aanmelden. Magna Plaza zit in het voormalig hoofdpostkantoor van de stad.

Jarenlang zaten de ramen van de tweede verdieping van het markant winkelcentrum in hartje Amsterdam – dichtgeplakt. ‘Dat snap je toch niet?’, gnuift Laurens van Rooijen. ‘Al is het toekomstige The Food Department nog nu nog meer bouwplaats dan foodhal, het herwonnen uitzicht op de Nieuwe Kerk, de Nieuwezijds Voorburgwal, en de Spuistraat is nu al onweerstaanbaar.

Minstens zo onweerstaanbaar moeten de gerechten en drankjes zijn die vanaf begin 2019 geserveerd worden op de tweede verdieping van het Magna Plaza. Met zo’n 15+ foodstands, 3 bars en een coffee corner haalt The Food Department veelal Amsterdamse smaakmakers naar een vergeten warenhuis.’

Amsterdamse smaakmakers

Vergeten? Toch niet helemaal. Laurens: ‘Er lopen hier nog altijd 3 miljoen mensen per jaar langs. Van de Dam naar de Westerkerk. En de helft daarvan komt nog altijd naar binnen. Het Magna Plaza heeft zoveel meer potentie dan we haar nu toebedelen.’

Robert Bukvic, de CEO van coworking- (flexwerkkantoren) en coliving-initiatief Rent24, kon zich vinden in die gedachte. Hij gaf Amsterdammers Laurens van Rooijen en Edwin Spier de mogelijkheid iets met de potentie van het warenhuis te doen. Laurens van Rooijen en Edwin Spier ontwikkelen en runnen straks The Food Department in opdracht van Rent24.

Samen zijn ze verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Amsterdams nieuwste foodhal. Edwin: ‘We willen onszelf onderscheiden met concepten die de smaken van onze hoofdstad bepalen. Een zorgvuldig gekozen selectie. Amsterdamse glorie en innovatieve foodconcepten. Als hoofdpostkantoor wist dit pand ooit mensen over de hele wereld met elkaar te verbinden. Dat proberen we hier anno 2018 opnieuw te doen. Met lekker eten en drinken.’

Foodhal Magna Plaza

Naast zo’n 15 foodstands trekken er 3 bars in op de 1100m2 van het monumentale postkantoor in Foodhal Magna Plaza. Een biergarten met hoge tafels en speciaal bieren, een cocktailbar met uitzicht over het Paleis en een immense centrale bar omringd door meters hoge ramen waar barhangers uitkijken over ‘t krioelende komen en gaan van de Spuistraat en Raadhuisstraat.

Edwin: ‘Er ligt nu alleen een stapel gipsplaten en de ruimte is al prachtig. Deze unieke plek zat gewoon altijd verborgen in het Magna Plaza.’

Het interieurontwerp balanceert de architectuur van het pand en diens nieuwe functie als foodhal, waarbij klassieke materialen op een moderne manier terugkeren. Zitplaatsen zijn vrij door de ruimte verspreid en door iedereen te gebruiken. Daarnaast hebben verschillende foodstands ook plekken aan de keuken.

Edwin: ‘Dat is op feestjes immers ook altijd de beste plek om rond te hangen.’ De aparte coffee corner maakt van The Food Department een all day foodhal die zeven dagen per week van 10 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds geopend is.

Horeca aanmelden

In samenwerking met Colliers International zijn Edwin en Laurens al in gesprek met potentiële horecaondernemers voor foodhal Magna Plaza.  The Food Department is niet het enige nieuwe initiatief in Magna Plaza. Ook de onderliggende retail afdelingen krijgen grotendeels een nieuwe invulling. Edwin: ‘Het Magna Plaza verdient dat.’

[intermezzo:]

Laurens van Rooijen

Laurens van Rooijen (hotelschool den Haag) heeft al een lange betrokkenheid met horeca. Zo was hij eigenaar van Bloc 23, was hij betrokken bij restaurant Bureau en Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Ook was hij een paar jaar managementassistent van het Rotterdamse Brotherhood Holding van de broers Tieleman. (destijds Euromast, hotel New York, Parkzicht, Grand CaféLoos, Restaurant Blaeu, Restaurant Pazz, Restaurant Kip , Restaurant De Boompjes, RestaurantBlits en Lulu.

Over Rent24

Met Rent24 wil CEO Robert Bukvic diensten aanbieden voor alle aspecten van het leven. Het bedrijf is Europa’s grootste aanbieder van coworking en coliving spaces, waar leden een flexibele werkomgeving, accommodatie en verschillende faciliteiten binnen handbereik hebben. Naast een prettige werkomgeving en regelmatige netwerkevents biedt Rent24 ook de nodige ontspanning aan na een lange werkdag. Zo is het bedrijf sinds de oprichting in 2015 uitgebreid met onder andere 3 restaurants en een sportschool.

Reageer op dit artikel