nieuws

‘Rum in opmars’: Distilleerderij Rummieclub opent zijn deuren

Café 733

‘Rum in opmars’: Distilleerderij Rummieclub opent zijn deuren

Amsterdam telt binnenkort een tweede rum distilleerderij. Eén met de toepasselijke naam: Rummieclub.

Rummieclub is de droom van Judith de Bie en Martijn Gerrits die een jaar geleden besloten hun huis te verkopen om een rum distilleerderij te starten. Rummieclub rum kun je straks kopen bij slijterijen en café’s. Op den duur hopen de initiatiefnemers ook een slijterijvergunning te krijgen om de flessen in onze eigen distilleerderij te verkopen.

In een nieuwbouwproject bij metro station Verrijn Stuarweg hebben ze een plekje gevonden en deze lente opent de Rummieclub zijn deuren. Bij Rummieclub vindt het hele productieproces in de eigen distilleerderij plaats. Daarnaast zetten De Bie en Gerrits zich in om het verhaal van rum meer bekendheid te geven, ‘want hoewel iedereen rum kent is de algemene kennis over deze drank zeer beperkt.’ Om hun droom waar te maken zijn ze een voorverkoop campagne gestart bij crowdaboutnow.

Rummieclub is een distilleerderij die gespecialiseerd is in het maken van rum. ‘In de Rummieclub komen de passies van ons beiden bij elkaar.’ Bij Gerrits komt het voort uit een eindeloze interesse in ‘zelf maken’, kwaliteit en mensen laten genieten van een goed product. Voor De Bie betekent de rum Caribische sferen, gezelligheid en goede tijden beleven met vrienden. ‘Deze combinatie laten we terug komen in onze rum; goede rum die het feestje kan maken. Of dat nu met een lekker Caribisch deuntje is of samen op het balkon genieten van pure rum.’

Waarom rum?

Heel veel mensen vragen ons, waarom rum? ‘Wij zijn ervan overtuigd dat rum een onontdekte diamant is met enorm veel potentie. Het straalt een heerlijke, vrolijke en vrije vibe uit en je kunt een hoge kwaliteit krijgen voor een goede prijs. Afgelopen jaren hebben we enorm veel geleerd; we bezochten allerlei festivals en cursussen, hebben veel boeken gelezen, professionals gesproken en zijn op studiereis naar de Caraïben geweest. Nu willen we onze liefde en aandacht voor dit product delen en iedereen onze rum laten proeven.’

Onze Rum

‘Bij Rummieclub doen we, als een van de weinige rummerken, het hele productieproces zelf; fermentatie, distillatie, rijping en zelfs de flessen vullen en labels plakken. Met onze wetenschappelijke benadering en moderne technieken hebben we de controle die nodig is om een toegankelijke en goede rum te maken. Vanwege een hoge mate van automatisering kunnen we meer tijd investeren in productontwikkeling en gave speciale edities maken.’

Er bestaat relatief weinig regelgeving voor rum en daarom wordt er veel ‘gesjoemeld’ door bijvoorbeeld suiker toe te voegen of cijfers op de fles te zetten die niks met de lengte van de rijping te maken hebben, vertellen de initiatiefnemers. ‘Door open te zijn over het proces en een eerlijke rum aan te bieden willen we bijdragen aan de kennis over rum. De zoetheid in onze rum komt puur van suikerriet – de grondstof van rum – en de eikenhouten vaten van de rijping.’

Rum is al een tijdje aan een opmars bezig, zeggen De Bie en Gerrits. ‘Drie jaar geleden vond je nog hoogstens twee soorten Bacardi in het schap. Dat is nu aan het veranderen. Meer premium merken vinden hun weg naar de consument. Het helpt daarbij dat rum zo veelzijdig is. Talloze cocktails hebben rum als basis, rum-cola is algemeen bekend en een groeiend aantal rums kan het opnemen tegen dure whisky.’