nieuws

Café Top 100 2019: onderscheid bruincafé-grandcafé uitgelegd

Café 1535

Café Top 100 2019: onderscheid bruincafé-grandcafé uitgelegd

De Café Top 100 gaat in 2019 voor het eerst bruincafés en grandcafés apart beoordelen. Er zal wel één lijst verschijnen, maar cafés worden op deze manier beter beoordeeld op de zaken die ze zijn. Hoe gaat dat in z’n werk en waar let de jury op bij welk type café? Een uitleg met voorbeelden.

Dat de Café Top 100 onderscheid ging maken tussen bruincafés en grandcafés heeft veel positieve reacties opgeleverd. In de nieuwe beoordeling worden cafés gejureerd op hun sterke punten en is het ook makkelijker verschillende zaken met elkaar te vergelijken.

Maar hoe gaat het precies in z’n werk en waar let een jury op bij een grandcafé en waar op bij een bruincafé? En wanneer ben je bruincafé en wanneer ben je grandcafé? Om op die vragen antwoord te geven, volgt hieronder een uitleg mét concrete vragen uit het jury-beoordelingsformulier.

Cafés bepalen zelf

Of een café als grandcafé of als bruincafé beoordeeld wordt, dat bepaalt een café helemaal zelf. Bij het inschrijvingsformulier geeft de ondernemer zelf aan of hij een grand- of een bruincafé heeft. Op basis daarvan krijgt het jurylid de vragen te zien voor die categorie.

Preuf en proatlokaal De Klep in Venlo. Medewerker achter de tap, Café Top 100

Veel vragen zullen hetzelfde zijn: zo dient de gastvrijheid, de netheid, het uitserveren en meer van dit soort onderdelen uiteraard in elk café top te zijn. Maar besloten is dat bij bruincafés de nadruk iets meer op bier gelegd wordt en dat bij grandcafés het eten een iets grotere rol zal spelen.

Bierkaart versus drankkaart

Als een jurylid een bruincafé jureert zal hij -in tegenstelling tot bij een grandcafé- de bierkaart beoordelen. Is er voldoende variatie binnen het segment bier (denk aan brouwer, lokaal, seizoen), is er keus uit meerdere 0.0% bieren en ook: is er voldoende keus borrelhapjes (niet alleen frituur) en is die keuze origineel (streekproducten, specialiteiten etc.).

Is er alleen frituur of ook -lokale- hapjes als kaas, worst of iets anders

Bij een grandcafé komt bovenstaande vraag niet aan de orde. Daar let een jurylid van de Café Top 100 meer op drankkaart. Is er voldoende variatie binnen de segmenten bier/wijn/mixdrank/frisdrank/koffie, past de kaart, gelet op assortiment en presentatie, past binnen het totale concept en is er qua eten voldoende keus en aandacht voor allergieën en dieetwensen. Ook hier wordt gelet op originaliteit: zijn er bijvoorbeeld streekgerechten of een specialiteit van het huis.

In beide bovenstaande gevallen wordt ook de kennis van de medewerker getest. Wat weet hij/zij van de drank, wordt er aan upselling gedaan en krijgt een jurylid correct en passend advies.

Perfect Serve

Hetzelfde maar toch ook weer anders beoordeeld: krijgt een jurylid de perfect serve? In een bruincafé betekent dat: gebruik van viltjes, beeldmerk naar de gast toegedraaid (zowel bij viltje als glas). Maar ook: hoe is de schuimkraag, de temperatuur en hoe krijg je het uitgeserveerd. Bonuspuntje voor een zoutje of iets dergelijks bij het bier.

Die perfect serve wil de jury ook terugzien bij een grandcafé. Hierbij moeten deelnemers denken aan het gebruik van viltjes en ijs (indien nodig). Maar uiteraard ook hier dient correct uitgeserveerd te worden. Beeldmerk naar de gast toegedraaid, schijfje limoen, koekje bij de koffie etc.

Afruimen en bonnetje

Verder wordt in beide type cafés opgelet of er goed en tijdig afgeruimd wordt. Bij een grandcafé wordt beoordeeld of tafels met een dienblad worden leeggehaald. Bij een bruincafé zal de jury opletten of er niet te lang te veel glazen op de bar wachten op een spoelbeurt.

Cafe Top 100 glazen spoelen, spoelbak, spoelen

Tot slot wordt er bij het afrekenen gelet of er bij een grandcafé gevraagd wordt of de gast een bonnetje wenst. Bij een bruincafé is dat minder een gewoonte. Daar kan een extra punt gescoord worden met een zoutje of iets dergelijks bij het bier.

Eén Café Top 100: inschrijven kan nog

Op basis van bovenstaande beoordelingen komt een puntentotaal tot stand. Grandcafés en bruincafés worden dus op hetzelfde aantal punten beoordeeld en kunnen eenzelfde aantal punten halen. Op basis van de score zal er één Café Top 100-lijst zijn. Die wordt maandag 11 november onthuld.

Omdat de nieuwe werkwijze veel interesse heeft gewekt uit de branche, is de inschrijving voor deelname verlengd tot en met maandag 22 april. Inschrijven kan hier.

Reageer op dit artikel