nieuws

Sneak preview Doloris: surrealistisch kunstdoolhof en gigantische rooftopbar

Café 1426

Sneak preview Doloris: surrealistisch kunstdoolhof en gigantische rooftopbar
Meer beelden onder het bericht

In het voormalig postkantoor midden in de Tilburgse binnenstad opent op vrijdag 17 mei Doloris. Het kunstzinnige complex bestaat uit een waanzinnig doolhof met 40 ervaringskamers en een rooftopbar van 750 vierkante meter. Met man en macht wordt momenteel gewerkt om het op tijd klaar te krijgen.

Doloris’ Meta Maze, de officiële benaming van het doolhof, wordt volgens initiatiefnemer Joep van Gorp dé nieuwe creatieve trekpleister van Tilburg. ‘De kunstinstallatie prikkelt je zintuigen op zo’n manier dat dit tot een nieuwe kijk op de wereld kan leiden. Een ‘climb-through’ art experience van 400 vierkante meter met 40 ervaringskamers, bomvol kunst en te vergelijken met de werelden van Alice in Wonderland, Narnia of Stranger Things’, aldus Van Gorp.

Groot dakterras

Tijdens de zoektocht naar een locatie voor deze kunstdoolhof stuitte Van Gorp op een bijzondere plek: een oud postkantoor direct naast het Centraal Station van Tilburg, met daar bovenop een groot dakterras. Samen met horecaondernemer Jaap van Ham, eigenaar van Het Ketelhuis, Polly Maggoo en Café Bakker, en Gijs van der Velden van creatief cateringbedrijf Cookaholics, is het plan voor de rooftopbar uitgewerkt. ‘Wat eerst een caféetje ‘erbij’ zou worden, is uitgegroeid tot een serieus horecabedrijf dat net zo belangrijk is als het doolhof’, aldus Jaap van Ham.

Doloris biedt wereldse smaken met uitzicht op de skyline van Tilburg

Doloris’ Rooftopbar, boven het kunstdoolhof, heeft 360 graden uitzicht op de skyline van Tilburg. ‘Het rooftop restaurant samen met het dakterras maken van Doloris een van de grootste rooftops in de Benelux.’ Doloris’ Rooftop is een plek waar je kunt genieten van streetfood, cocktails, drankjes en een relaxte sfeer. ‘Een rooftop klinkt als iets dat vooral buiten is, maar we hebben evenveel zitplaatsen binnen als buiten’, zegt Van Ham. ‘We serveren streetfood van over de hele wereld, creatief gepresenteerd in uiteenlopende gerechten om te delen. Je kunt je bezoek aan het kunstdoolhof combineren met een bezoek aan de rooftop, maar de rooftop is ook altijd los te bezoeken. En andersom natuurlijk.’

Doloris

Bij Doloris stap je in een andere wereld

De kunstinstallatie (doolhof) in Tilburg is de opvolger van het surrealistische doolhof Peristal Singum in Berlijn dat van april 2010 tot maart 2014 meer dan 40.000 bezoeker trok en dat onvergetelijke emoties losmaakte. De installatie daagt je uit een stap in het onbekende te zetten. Een alternatieve realiteit die het zelfbewustzijn en de verbeelding triggert en je zintuigen op scherp zet.

Driedimensionaal schilderij

Onder leiding van de bedenker van het doolhof Tim Henrik Schneider heeft Berlijns kunstenaarscollectief Karmanoia, samen met een team Nederlandse kunstenaars, de installatie gebouwd. ‘We zijn blij dat we eindelijk bezoekers kunnen uitnodigen om dit driedimensionale schilderij binnen te lopen en er deel van uit te maken. Dit is een meeslepende ervaring. Elke beweging, sensatie en blik die de bezoeker daarbinnen maakt, zal het doolhof blijven vormen en het een plek maken voor heel bijzondere ervaringen’, aldus Schneider.

Meer over Doloris in printuitgave

Na bijna tien maanden bouwen, is het op 17 mei zover: Doloris gaat open voor publiek. Misset Horeca publiceert in het printmagazine van 24 mei een artikel over het complex.

Bekijk hier het filmpje van de bouw rooftopbar van Doloris en interview met de eigenaren.

 

Foto's

Reageer op dit artikel