Terras Top 100 Parel van het Jaar: 'Ik breng mijn enthousiasme over'

Terras Top 100 Parel van het Jaar: 'Ik breng mijn enthousiasme over'

Naomi van Elten (23) van De Hessenkar in Achterveld was maandag 8 juli tijdens de uitreiking van de Terras Top 100 2019 totaal overrompeld toen ze het podium op werd geroepen. Daar werd ze officieel uitgeroepen tot De Parel het Jaar. We vroegen haar onder meer hoe ze het voor elkaar krijgt dat er een wachtlijst is voor nieuwe medewerkers.

De Parel van het Jaar is een prijs voor een medewerker die uitblinkt, die zich onmisbaar weet te maken, een pluim óf een steuntje in de rug verdient. Jaarlijks vraagt Misset Horeca aan de deelnemers van de Terras Top 100 één van hun medewerkers te nomineren. De beste, leukste, meest ontroerende motivatie wordt door de redactie van Misset Horeca verkozen tot Parel van het Jaar van de Terras Top 100. Werkgevers Andy en Hetty Boutsen droegen Naomi van Elten aan als Parel.

Enthousiast

'Ik schrik me dood joh', zegt Van Elten lachend vanaf het podium wanneer ze haar award in ontvangst neemt. Wanneer ze nadien wat is bekomen, vraagt de redactie van Misset Horeca hoe zij gastvrijheid en vakkennis overbrengt op haar collega’s. 'Ik ben heel enthousiast over het bedrijf waar ik werk. Het voelt een beetje als mijn eigen bedrijf. Leuke is dat De Hessenkar na het diner overgaat in een kroeg. Daardoor blijft het werk heel afwisselend. Ik denk wel dat ik dat mijn enthousiasme overbreng, zowel op mijn collega's als op de gasten', vertelt ze met een grote glimlach. 'We hebben echt een heel erg hecht team. Voor veel van ons voelt het een beetje als een tweede thuis. Het verloop is er ook heel laag en wat in deze tijd echt heel bijzonder is, we hebben een wachtlijst voor medewerkers.' Hoe dat kan? 'Het is gewoon heel erg gezellig om bij De Hessenkar te werken. Ik denk dat veel mensen dat weten. Je brengt toch dat enthousiasme over. Bij De Hessenkar heb je dat dorpse gevoel, heel gezellig.' Ze vervolgt lachend: 'Het klinkt bijna als een reclamepraatje, maar het is gewoon écht zo.'

Gast moet zich gezien voelen

Belangrijkste lessen die Van Elten meegeeft aan nieuwe collega's? 'De etiquette, maar belangrijker nog is dat je je enthousiasme overbrengt aan tafel, het mag lekker vlot zijn, hoeft allemaal niet heel formeel. We hebben veel passanten, die overal vandaan komen. Het is leuk om de tijd te nemen en dan even een praatje te maken met de gasten. We willen dat de gast zich gezien voelt.'

Kaart introduceren

Van Elten denkt als assistent bedrijfsleider goed mee met het bedrijf. Zo introduceerde ze een koffie- en een cocktailkaart. 'We hebben veel fietsers, die gaan niet zwaar aan de alcohol, dus daarom hebben we ook veel alcoholvrije cocktails op de kaart staan. Ik denk dat je nu niet meer achter kan blijven met een cocktailkaart.' Nieuwe introducties heeft ze voorlopig niet op de planning. 'Het terras staat super. Het is druk en we hebben een goed team. Dus voorlopig blijven we zo doorgaan.'

Productief

‘Naomi werkt erg motiverend voor het team en ze weet op een héél subtiele manier onze medewerkers te enthousiasmeren en productief te krijgen', schreven werkgevers Andy en Hetty Boutsen in hun mail naar de redactie. 'In haar functie weet ze gastheerschap en productkennis goed over te brengen op medewerkers. Het zorgt ervoor dat er zelfs een wachtlijst is voor medewerkers, zowel in de bediening als in de afwas.’


Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.