Horeca weer open: druk maar ordelijk

Horeca weer open: druk maar ordelijk
De eerste bezoekers bij restaurant Van Speijk in Egmond aan Zee.

Cafés en terrassen zijn weer open. Na weken dicht te zijn geweest vanwege de coronacrisis hebben veel horecagelegenheden om 12.00 uur de deuren weer geopend. De aanloop verliep op veel plaatsen gemoedelijk. Het is in veel steden druk, maar meldingen van lange wachtrijen of incidenten zijn er vooralsnog niet.

Op de Grote Markt in Breda, met bijna alleen maar horecagelegenheden, lopen mensen maandag af en aan. De tafels staan op gepaste afstand van elkaar, met aan elke tafel maximaal twee stoelen naast elkaar.

In Scheveningen is kort na de heropening sprake van een rustige en ordelijke toeloop, waarbij slechts bij enkele strandtenten een kleine rij van klanten ontstond. Ronny uit Oss, samen met vriend Bert een dagje uit naar het strand, heeft acht minuten na de heropening van de horeca zijn tweede biertje al te pakken. 'Ik heb er maanden op moeten wachten, maar het smaakt nog steeds goed', zegt hij op het terras van strandtent Mood.

Bij strandtent Peukie in Scheveningen is een groepje Duitsers gearriveerd voor terrasbezoek, maar ook daar zijn alle tafels nog niet bezet. Langzaam maar gestaag stromen de terrasgangers toe. Op de boulevard is de politie en de marechaussee zichtbaar aanwezig en op de terrassen zijn particuliere beveiligers aanwezig om alles in goede banen te leiden.

Horeca weer open in Maastricht: volle terrassen

In Maastricht knipte kroegbaas Henri Hochstenbach van café In Den ouden Vogelstruys aan het Vrijthof om 12.00 uur een lint door, waarmee hij het startsein gaf voor de heropening van de terrasjes aan het Vrijthof.

260319, Maastricht: In den Ouden Vogelstruys. horeca weer open Foto: Marcel van Hoorn.
Henri Hochstenbach, uitbater van In den Ouden Vogelstruys in Maastricht.

Eerst hield hij een korte toespraak, op gepaste afstand omringd door de andere kasteleins van het Maastrichtse plein. Direct na het doorknippen van het lint stroomden de bezoekers naar de tafeltjes. Om 12.30 zat het er behoorlijk vol, maar nog niet alle tafeltjes zijn bezet.

De terrasjes zijn uitgebreid en staan deels ook op het Vrijthof zelf. Er omheen is een afzetting met hekken. De sfeer is er gezellig. Veel mensen zijn met de fiets gekomen.

In Venlo is het behoorlijk druk op de terrasjes op de Markt. Aardigheid daar is een dubbel terras, waarmee Café Central zijn capaciteit heeft uitgebreid. Het café kreeg hiervoor toestemming van de gemeente.

Uitbaters moesten de afgelopen tijd passen en meten om de tafeltjes en stoelen op de juiste afstand van elkaar te plaatsen. Veel gemeenten werken mee en staan toe dat de terrassen worden uitgebreid, zodat de eet- en drinkgelegenheden de ruimte hebben om mensen te ontvangen.