Red de Nacht: clubs en nightlife willen 1 augustus open

Red de Nacht: clubs en nightlife willen 1 augustus open

In tegenstelling tot veel andere sectoren in de horeca, moeten clubs en 'nightlife-bedrijven', hun deuren tot minimaal 1 september gesloten houden. Dit is niet langer uit te leggen vinden ze. In Den Haag wordt daarom woensdag 1 juli om 12 uur door een kleine afvaardiging van het 'Nachtbelang' een manifest en protocol aangeboden aan de Tweede Kamer namens alle clubs en nightlife-bedrijven in Nederland.

Om deze actie te versterken, zetten alle clubs en discotheken vandaag om 12:00 de deuren open en laten zij een muzieknummer horen. Met deze noodkreet willen club en nightlife-exploitanten aandacht vragen voor de impact van het coronavirus op hun sector en een heropening per 1 augustus 2020. Veel ondernemers zeggen op dit moment voor zeer moeilijke keuzes te staan als het gaat om ontslagen of bedrijfsbeëindiging.

Clubs, discotheken en (kleine) feestcafés in Nederland hebben zwaar te lijden onder de coronacrisis. Voor veel sectoren zijn er per 1 juli versoepelingen aangekondigd, maar voor de uitgaansscène blijft dit voorlopig uit. Clubs en nightlife-bedrijven zijn gedwongen gesloten tot ten minste 1 september.

'Dit is desastreus voor de bezoekers, medewerkers en ondernemers', aldus de sector. 'Op dit moment zijn er geen inkomsten en de hoge vaste lasten lopen gewoon door. Overheidssteun is niet afdoende om deze bedrijven door de coronacrisis heen te helpen.'

De lobby voor de sector wordt op dit moment gevoerd onder de noemer ‘Nachtbelang, save the rhythm of the night’ , bestaande uit Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Horecabrains. Samen vertegenwoordigen zij alle clubs en nightlife in Nederland en pleiten zij voor een vervroegde heropening van de uitgaansscène per 1 augustus.

Ervaring met crowdmanagement

Om een verantwoorde heropening per 1 augustus mogelijk te maken, dienen de clubs en nightlife-bedrijven vandaag een protocol in bij het kabinet, waarmee een veilige heropening gerealiseerd kan worden.

Net als in de luchtvaart wil de sector het risico op besmetting beperken door een juiste ventilatie, strikte hygiëne en een gezondsheidscheck”

Net als in de luchtvaartbranche, wil de sector het risico op besmetting beperken door onder andere te zorgen voor een juiste ventilatie, strikte hygiënemaatregelen en een gezondsheidscheck. De sector benadrukt daarbij dat clubs en nightlife-bedrijven gewend zijn te werken met crowdmanagement, een strikt deurbeleid en toezicht op gasten.

'Indien een vervroegde heropening uitblijft, zullen veel bedrijven omvallen, medewerkers hun banen verliezen', aldus de sector.

Daarom roept het ‘Nachtbelang’ het kabinet op clubs en nightlife per 1 augustus te heropenen onder de voorwaarden zoals gesteld in het protocol. Inmiddels is er ook een petitie gestart, waar zowel ondernemers als gasten hun stem kunnen laten horen.

'In verkeerde handen vallen'

Als een vervroegde heropening niet mogelijk blijkt te zijn, dan vindt Nachtbelang het zaak dat financiële hulpmiddelen snel beschikbaar komen om de uitgaanssector overeind te houden.

'Naast faillissementen bestaat er namelijk ook een risico dat deze bedrijven in verkeerde handen vallen. In het kader van het voorkomen van ondermijning is overheidssteun – in de vorm van perspectief én financiële middelen - van evident belang.'