Veiligheidsregio sluit horeca in Grou: regels overtreden

Veiligheidsregio sluit horeca in Grou: regels overtreden

Twee horecabedrijven in Grou zijn gesloten omdat ze de coronaregels niet naleefden. Er waren te veel bezoekers, ze hielden geen afstand, er werden geen hygiëne maatregelen genomen en niet alle gasten zaten aan tafel.

De bedrijven zijn gesloten op bevel van de burgemeester van Leeuwarden en de veiligheidsregio. De horecazaken waren al eerder gewaarschuwd. Zo meldt omroep Fryslan. 

Het betreft Café De Treemter en eetcafé Amicaal in Grou. Ze mogen weer open als ze een duidelijk plan opstellen en zich daar aan houden.

Volgens plaatsvervangend voorzitter Jan Rijpstra van de Veiligheidsregio is hij scherp op het gevaar van besmettingen in de horeca. ‘We weten dat de horeca het hartstikke moeilijk heeft. De bedrijven wille graag nog wat omzet inhalen. Dan zal het best een keer fout gaan. Dan spreken wij de mensen aan, zodat ze zich kunnen herstellen. Maar als dat laatste niet gebeurd, moeten we optreden. En dat hebben we gedaan.’ Hij wijst op de situatie in Hillegom en dat hij dat in Friesland niet wenst.

Rijpstra erkent dat gasten de regels minder strikt nemen. ‘Maar het virus is niet weg. Dat laat de situatie in Hillegom zien. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen.’ Hij benadrukt dat we het samen moeten doen. ‘Horecaondernemers, maar ook gasten. Als ondernemer heb je verantwoordelijkheid, en als bezoeker ook. We geven de horeca al veel meer ruimte zodat ze de terrassen groter hebben, om de anderhalve meter mogelijk te maken.’

'Meten met twee maten'

Volgens Corné van de Erve, voorzitter van de Friese afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, heeft de horecabranche het moeilijk met de coronamaatregelen.

‘Wat we aan onze gasten merken is dat ze een beetje corona moe worden, een beetje anderhalvemeter moe, plat gezegd. De gast die pikt het niet meer. En zeker niet als ze een pilsje ophebben.’

Van de Erve zegt dat ondernemers het niet kunnen uitleggen dat er in de horeca zulke strenge maatregelen gelden, terwijl je bijvoorbeeld wel weer met vier mensen in een auto mag zitten. ‘Er wordt met twee maten gemeten. Donderdag is hierover een kort geding dat de horeca tegen de staat aanspant. Buiten willen we van die 1,5 meter af.’

‘En dan moet je als horecaondernemers zeggen dat het niet mag. Doen we wel, maar het gaat tegen ons DNA in, wij willen zorgen dat onze gasten plezier hebben.’

Van de Erve ziet dat er een tweestrijd ontstaat tussen ondernemers die de regels strikt naleven en de ondernemers die er wat soepeler mee omgaan. De terrassen waar mensen niet bij elkaar mogen zitten, zijn soms leeg…


Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.