De Ciderbar: enige Nederlandse ciderbar opent in Rotterdam

De Ciderbar: enige Nederlandse ciderbar opent in Rotterdam

In december opent Wouter Bijl De Ciderbar in de Rotterdamse Hofbogen. De bar heeft 10 taps, koelkasten vol met flessen,  bar food en een actief programma met proeverijen en evenementen.

In Rotterdam Noord, liggen de Hofbogen. Dit oude treinviaduct herbergt een diversiteit aan creatieve bedrijven. Onder het viaduct zijn nu twee ruimtes vrij voor de Ciderbar.

Bijl: 'We gaan de twee bogen omtoveren tot een sfeervolle ciderbar, de enige van Nederland. Er zijn weinig dranken die zo onbekend en toch zo divers zijn als cider. Naast een proeflokaal voor onze eigen Rotterdamse Lightship cider wordt het ook een plek voor ciders van over de hele wereld.'

'Het leuke aan cider is dat iedere regio weer een compleet andere cultuur en smaak heeft, dat is een perfecte kapstok voor allerlei themaborrels, events en proeverijen. Van een Baskische Txotx tot een Engelse Wassail en van oogstfeest tot bloesemparty. Daarmee trekken wij ciderfans uit binnen- en buitenland, maar natuurlijk vooral uit Rotterdam.'

Op de kaart

barfood

Bijl: 'Denk aan borrelplanken met lokale kaas en huisgemaakte charcuterie, pintxos, olijven en pickles. Maar zeker ook aandacht voor vega(n) gerechten. Voor de lunch breiden wij de kaart uit met Franse crepes (zoet)/galette (hartig) en is er meer focus op koffie en ons eigen Luid Fruit sap. Bij evenementen kunnen we de kaart uitbreiden met bijvoorbeeld een bbq, crawfish boil of een oesterfeest.'

Hout, staal en planten

Zowel binnen als buiten is het duidelijk dat dit proeflokaal om cider draait. Buiten met appelbomen in grote bakken, gezellige verlichting en houten banken om aan te schuiven. In het interieur veel hout, staal en planten met een combinatie tussen maritieme en boomgaard details. 'Boven de bar maken wij een rijpkast voor charcuterie en ruimte voor een aantal houten vaten waarin wij cider kunnen rijpen.'

CiderCider

De Ciderbar

Bijl runt ook het online platform CiderCider. 'Daarbij richten wij ons op kwaliteitsciders van 100% fruit van over de hele wereld. Met oude en nieuwe technieken maken wij een range aan spannende smaken op basis van lokaal- en restfruit.'

'Ook maken wij een range aan bijzondere appelsappen onder de naam Luid Fruit. Met het fruit van deze bijzondere rassen gaan wij de lekkerste ciders maken, uiteraard ook voor De Ciderbar.'

Crowdfunding