Meer gemeenten stappen over op polsbandje bij café en restaurant

Meer gemeenten stappen over op polsbandje bij café en restaurant

In meer gemeenten kunnen mensen een polsbandje krijgen wanneer ze naar een restaurant, café, theater of bioscoop willen gaan. Ze ontvangen het bandje wanneer ze de QR-code uit de CoronaCheck-app laten zien bij een controlepost, en hoeven de code dan niet meer bij elke voordeur te laten zien. Dat moet de controles ook voor uitbaters gemakkelijker maken. De CoronaCheck blijft wel gewoon te gebruiken voor wie geen polsbandje heeft.

Onder meer Delft, Maastricht, Arnhem, Gouda en Brielle hebben besloten om de polsbandjes te gaan gebruiken. Ook op de Zuidlaardermarkt die volgende week in het Drentse Zuidlaren wordt gehouden, kunnen mensen met een polsbandje naar de horeca. Ze hebben geen coronatoegangsbewijs nodig voor de paardenmarkt, de kermis en de terrassen.

Iedere dag andere kleur polsbandje

De polsbandjes zijn alleen geldig op de dag van uitgifte en hebben elke dag een andere kleur, om fraude te voorkomen. Mensen kunnen het bandje alleen afdoen door het stuk te maken, en dan is het ook niet geldig meer.

Den Haag gebruikte de bandjes al, maar breidt het gebied uit. De polsbandjes zijn komende week niet alleen geldig op het Plein, maar ook op de Grote Markt en bij het Kurhaus, de Pier en de boulevard in Scheveningen. Elk uitgaansgebied heeft andere bandjes.

Eerder besloten gemeenten als Rotterdam, Utrecht, Zwolle, Breda, Alkmaar en Roosendaal om de polsbandjes in te voeren. Roosendaal gebruikt het systeem ook bij de plaatselijke intocht van Sinterklaas.

Nog geen afscheid van coronapas

Het demissionaire kabinet durft de coronapas begin november niet te schrappen als de druk van coronapatiënten op de zorg blijft zoals die nu is. Dat zeggen bronnen bij het kabinet tegen De Telegraaf.

Met de pas, een QR-code op de smartphone of afgedrukt op papier, bewijzen bezoekers dat ze zijn gevaccineerd, negatief getest of genezen van corona. Het toegangsbewijs fungeert als poortwachter in de horeca, theaters en bij sportwedstrijden.

Loslaten vaste zitplaats en maximale bezetting

Het kabinet overweegt een bescheiden versoepeling op de maximale bezetting voor overdekte evenementenlocaties en concertzalen zonder vaste zitplaatsen tot driekwart van de capaciteit, zodat evenementenlocaties als Ahoy en Ziggo Dome weer hun zalen kunnen uitverkopen.

KHN is van mening dat het ‘hoe dan ook niet nodig is om zowel de coronapasverplichting als de sluitingstijd te handhaven. De brancheorganisatie weet nog niet of de maatregel nadelig is geweest voor de omzet. ‘We krijgen wel signalen dat in sommige gevallen gasten wegblijven, omdat ze een coronatoegangsbewijs moeten kunnen tonen of omdat ze het te veel gedoe vinden. Of dat groepsreserveringen in (buffet)restaurants worden afgezegd’, aldus de zegsvrouw.